ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2021

Ανακοίνωση της Τομεάρχη Τουρισμού της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και Βουλευτή Α’ Θεσσαλονίκης Κ.Νοτοπούλου

Η απόφαση της κυβέρνησης της ΝΔ να εξαιρέσει από τα μέτρα επιδότησης των ασφαλιστικών εισφορών, τα τουριστικά γραφεία είναι άδικη και διχάζει τον κλάδο.
Εξαιρώντας αδικαιολόγητα από τα μέτρα αυτά τα τουριστικά γραφεία, η κυβέρνηση της ΝΔ επιχειρεί την διάσπαση των τουριστικών επιχειρήσεων που λειτουργούν όλο το έτος, σε ξενοδοχειακές και μη, προκρίνοντας τις πρώτες και αδιαφορώντας για τις δεύτερες.

Την μεθόδευση αυτή κατήγγειλαν επανειλημμένα οι εκπρόσωποι των τουριστικών γραφείων, ζήτημα το οποίο αναδείξαμε με σχετική μας ερώτηση στις 30-11-2020 προς τους Υπουργούς Οικονομικών, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και Τουρισμού.

Η Κυβέρνηση απαντά με σχετική τροπολογία που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών με τίτλο «Μισθολόγιο και ζητήματα ανθρώπινου δυναμικού της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων», στην οποία προβλέπεται η καταβολή από τον κρατικό προϋπολογισμό για το χρονικό διάστημα από 1-1-2021 έως 31-3-2021 των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών ΜΟΝΟ για τις επιχειρήσεις εργοδότες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο των τουριστικών καταλυμάτων που λειτουργούν καθ΄όλο το έτος και κατά το χρονικό διάστημα από τον Απρίλιο 2020 έως και τον Δεκέμβριο 2020 είχαν χαμηλότερα ακαθάριστα έσοδα κατά ποσοστό τουλάχιστον 70% από το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του έτους 2019.

Με την τροπολογία αυτή συνεχίζεται η άνιση αντιμετώπιση από την Κυβέρνηση των επιχειρηματιών-εργοδοτών και εργαζομένων των τουριστικών γραφείων, η οποία ξεκίνησε με τον Ν. 4714/2020 στον οποιο προβλέφθηκε η καταβολή των εργοδοτικών εισφορών των ίδιων επιχειρήσεων, για το διαστημα από 01-09-2020 έως 31-12-2020, και όχι αυτών των τουριστικών γραφείων.
Η Κυβέρνηση επιλέγει «να κοιτάει αλλού και να σφυρίζει αδιάφορα» στην κατάφορη αδικία εις βάρος των τουριστικών γραφείων (των διοργανωτών εκδρομών, ιδιοκτητών τουριστικών λεωφορείων) που είναι ένας από τους πιο σημαντικούς κλάδους του τουρισμού καθώς διακινεί το περίπου 85% του οργανωμένου τουρισμού της χώρας, απασχολώντας 30.000 εργαζόμενους.
Εμμονικά αρνείται να δει ότι πρόκειται για ένα σοβαρά πληττόμενο από την παρούσα πρωτοφανή συγκυρία, κλάδο τουριστικών επιχειρήσεων, που παρουσιάζει πτώση τζίρου πλέον του 90% σε σχέση με το 2019, και επομένως είναι επιτακτικά αναγκαίο να ενταχθεί στις σχετικές ρυθμίσεις.

Παράλογα αρνείται να αντιμετωπίσει με τον ίδιο τρόπο τους εργαζόμενους στα τουριστικά γραφεία με τους εργαζόμενους στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις που λειτουργούν καθόλο το έτος, και αποστερεί από αυτούς τη δυνατότητα της επιβίωσής τους.

Καλούμε την Κυβέρνηση να άρει την ανωτέρω άνιση μεταχείριση εις βάρος των επιχειρήσεων τουριστικών γραφείων και να προβεί άμεσα στην σχετική νομοθετική ρύθμιση.

Καλούμε την Κυβέρνηση να αντιμετωπίζει με τον ίδιο τρόπο επιχειρήσεις και εργαζόμενους.

Καλούμε την Κυβέρνηση να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να αναλογιστεί την ευθύνη της.

Η Κυβέρνηση ακούει ή επιλέγει να αδιαφορεί;

Previous Article Αποζημίωση στους εποχικά εργαζόμενους στα τουριστικά γραφεία
Next Article Εμπαιγμός η μη επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών των τουριστικών γραφείων

RELATED ARTICLES