ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Τις φυσικές ομορφιές, τα τοπικά προϊόντα και τα τουριστικά αξιοθέατα της Λέσβου είχε την ευκαιρία να ανακαλύψει από κοντά η Ομοσπονδία Ελληνικών Συνδέσμων Γραφείων Ταξιδίων & Τουρισμού, FedHATTA, η οποία συνοδεία τουριστικών γραφείων από Συνδέσμους-μέλη της, συμμετείχαν τον Ιούνιο σε ταξίδι εξοικείωσης (fam trip) που διοργάνωσαν οι οικονομικοί και επαγγελματικοί φορείς του νησιού σε συνεργασία με την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου.

Στο fam trip συμμετείχαν ακόμα η Ένωση Τουριστικών-Ταξιδιωτικών και Ναυτικών Πρακτόρων Λέσβου, το Επιμελητήριο Λέσβου και ο Δήμος Μυτιλήνης. Η FedHATTA εκπροσωπήθηκε από τον πρόεδρό της, κ. Λύσανδρο Τσιλίδη, ενώ τον κλάδο των τουριστικών γραφείων εκπροσώπησε επίσης το μέλος ΔΣ του Συνδέσμου των εν Ελλάδι Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων, HATTA, κ. Γιώργος Παλιούρας.

Την πρώτη ημέρα των περιηγήσεων πραγματοποιήθηκε περιήγηση στη Μυτιλήνη. Οι συμμετέχοντες επισκέφθηκαν το Αρχαιολογικό Μουσείο, όπου θαύμασαν την έκθεση που παρουσιάζει την καθημερινή θρησκευτική, οικονομική και πολιτική ζωή στο νησί από τον 3ο αι. π.Χ ως και τον 4ο αι. μ.Χ. καθώς και τα ψηφιδωτά δάπεδα ρωμαϊκής έπαυλης του 3ου αι. μ.Χ.

Στη συνέχεια περιηγήθηκαν στο Κάστρο Μυτιλήνης, αποτέλεσμα της οικοδομικής δραστηριότητας των Γατελούζων και των Οθωμανών και ακολούθως στο μουσείο Θεοφίλου, στη Βαρειά. Στο μουσείο αυτό, όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε ο λαϊκός ζωγράφος, κτισμένο με μυτιληνιά πέτρα, είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν τους 86 πίνακες ζωγραφικής του Θεόφιλου με θέματα από την ιστορία, τη μυθολογία και τη λαογραφία.

Οι περιηγήσεις συνεχίστηκαν στο Μανταμάδο, όπου έγινε ξενάγηση σε ένα από τα σημαντικότερα προσκυνήματα στο νησί, το Μοναστήρι Ταξιάρχη, το εικόνισμα Του οποίου είναι κατασκευασμένο από πυλό και αίμα 18 σφαγμένων μοναχών από Σαρακηνούς πειρατές. Ο Αρχάγγελος θεωρείται ο προστάτης του νησιού. Η αποστολή επισκέφθηκε ακόμα το Μοναστήρι του Αγίου Ραφαήλ, στο ύψωμα Καρυές, όπου φυλάσσονται τα λείψανα των νέων Αγίων Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης.

Μετά το πέρας της ημερίδας, τα τουριστικά γραφεία επισκέφθηκαν το Σιγρί όπου ξεναγήθηκαν στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου.

Το μουσείο ιδρύθηκε το 1994 με σκοπό την ανάδειξη του Απολιθωμένου Δάσους που αποτελεί διατηρητέο φυσικό μνημείο, μέλος του Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων της UNESCO, ιδρυτικό μέλος του Ευρωπαϊκού Δικτύου Γεωπάρκων καθώς και το πρώτο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας που ίδρυσε η Ελληνική Πολιτεία.

Εκεί, οι τουριστικοί πράκτορες έκαναν μια μικρή περιήγηση σε ένα από τα πολλά μονοπάτια απολιθωμένου δάσους, που ξεκινά πίσω από το Μουσείο. Επίσης, ο Πρόεδρος Τοπικού Συμβουλίου Σιγρίου, Χρήστος Λεοντής παρουσίασε την ιστορία της περιοχής.

Προχωρώντας με κατεύθυνση το Μόλυβο, η αποστολή θαύμασε την περιοχή της Πέτρας, έναν μεγάλο οικισμό στα βόρεια παράλια της Λέσβου που βασίζεται στον τουρισμό και διαθέτει αξιοθέατα, μια μεγάλη παραλία που προσελκύει πολλούς τουρίστες κάθε καλοκαίρι και καλές ξενοδοχειακές της υποδομές.

Φθάνοντας στο Μόλυβο, οι τουριστικοί πράκτορες ξεναγήθηκαν στο Κάστρο που βρίσκεται στο βόρειο τμήμα της νήσου Λέσβου στη θέση της αρχαίας Μήθυμνας και αποτελεί το δεύτερο σε μέγεθος και σημασία κάστρο της Λέσβου.

Το Κάστρο κατασκευάστηκε τη βυζαντινή εποχή στα απομεινάρια αρχαίων εκτεταμένων τειχών με σκοπό την αντιμετώπιση επιδρομών από Φράγκους και Τούρκους. Στο εσωτερικό του τα σωζόμενα κτήρια χρονολογούνται από την οθωμανική περίοδο. Σήμερα θεωρείται ως ένα από τα καλύτερα διατηρημένα κάστρα της ανατολικής Μεσογείου, αποτελεί το σημαντικότερο επισκέψιμο μνημείο και παραχωρείται στον Δήμο Μήθυμνας για διοργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων.

Αφού η αποστολή θαύμασε το παραθαλάσσιο τοπίο, στη συνέχεια είχε γεύμα στο ανακαινισμένο παλιό ελαιοτριβείο “Οlive Press” στην παραλία του Μόλυβου, μπροστά στη θάλασσα.

Την επομένη, η αποστολή ξεναγήθηκε στα παρατηρητήρια πουλιών της Καλλονής, όπου έχει αρχίσει να αναπτύσσεται το bird watching.

Ακολούθησε περιήγηση στην Αγιάσο, ένα όμορφο παραδοσιακό χωριό της Λέσβου με πανέμορφα καλντερίμια και πλούσια ξυλογλυπτική.

Η αποστολή θαύμασε από κοντά τη διάσημη εκκλησία της Παναγίας της Αγιάσου, όπου τον Δεκαπενταύγουστο συρρέουν κάτοικοι από όλο το νησί. Το μοναστήρι χτίστηκε για να στεγάσει την εικόνα που μετέφερε ο μοναχός Αγάθωνας από την Ιερουσαλήμ. Από την επιγραφή που έφερε η εικόνα («ΜΗΤΗΡ ΘΕΟΥ ΑΓΙΑ ΣΙΩΝ») προέρχεται το όνομα της Αγιάσου.

Η αποστολή της FedHATTA ξεναγήθηκε ακόμα στο Λαογραφικό Μουσείο του Αναγνωστηρίου Αγιάσου με συλλογή από 870 εκθέματα (βιοτεχνικά εργαλεία και είδης οικοτεχνίας και λαϊκής τέχνης). Το Μουσείο βρίσκεται δίπλα στο κτίριο της βιβλιοθήκης και του θεάτρου και είναι ίσως το σημαντικότερο της κατηγορίας του στη Λέσβο λόγω του πλούτου και της ποικιλίας των εκθεμάτων που φιλοξενεί. Οι χώροι του είναι διαμορφωμένοι σε δωμάτια παλιού παραδοσιακού αγιασώτικου σπιτιού.

Στη συνέχεια τα τουριστικά γραφεία επισκέφθηκαν το Πλωμάρι και το ιστορικό Ούζο Πλωμαρίου Ισιδώρου Αρβανίτου. Οι εγκαταστάσεις του είναι επισκέψιμες τόσο από μεμονωμένους επισκέπτες όσο και από γκρουπ τουριστών. Εκεί, οι τουριστικοί πράκτορες έμαθαν για τις τεχνικές παραγωγής ούζου ενώ έκαναν και γευσιγνωσία στο διασημότερο προϊόν που παράγει το νησί.

Το ταξίδι εξοικείωσης έγινε στο πλαίσιο διημερίδας για τις ιδιαιτερότητες του τουριστικού προϊόντος του νησιού.

Η FedHATTA εκφράζει τις ιδιαίτερες ευχαριστίες της στο προεδρείο και τα μέλη της Ένωσης Τουριστικών-Ταξιδιωτικών και Ναυτικών Πρακτόρων Λέσβου, στο Επιμελητήριο Λέσβου, καθώς και όσους συνεργάστηκαν για τη δημιουργία του αξιόλογου προγράμματος περιηγήσεων.

Χορηγοί ήταν η BLUE STAR FERRIES, η HELLENIC SEAWAYS  και το ούζο Πλωμαρίου Ισιδώρου Αρβανίτη.

Previous Article Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού (27 Σεπτεμβρίου 2017)
Next Article Η FedHATTA στην επίσημη ανακοίνωση του μεγάλου συνεδρίου της ASTA στην Αθήνα το 2018

RELATED ARTICLES