ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Μια πολύ δυσάρεστη είδηση έπληξε σήμερα την παγκόσμια οικογένεια του τουρισμού, εκείνη της διακοπής λειτουργίας -λόγω πτώχευσης- του ιστορικού βρετανικού tour operator THOMAS COOK, ενός από τους πρώτους δημιουργούς των οργανωμένων ταξιδιών.
Υπάρχει διάχυτη ανησυχία για την τύχη των ταξιδιωτών της εταιρείας που βρίσκονται σε προορισμούς παγκοσμίως, και στη χώρα μας, την οποία σπεύδουμε να καθησυχάσουμε.

Η THOMAS COOK, όπως και κάθε tour operator και τουριστικό γραφείο που λειτουργεί νόμιμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, υπόκειται στην Οδηγία (ΕΕ) 2015/2302 σχετικά με τα οργανωμένα ταξίδια και τους συνδεδεμένους ταξιδιωτικούς διακανονισμούς και διαθέτει τις εγγυήσεις που απαιτούνται από αυτήν. Έτσι, οι πελάτες της είναι απόλυτα προστατευμένοι.
Σύμφωνα με την συγκεκριμένη Οδηγία, οι εγγυήσεις που παρέχουν οι διοργανωτές οργανωμένων ταξιδιών (με τη μορφή είτε ασφαλιστηρίων συμβολαίων είτε εγγυητικών ταμείων είτε άλλων εγγυήσεων) εξασφαλίζουν:

  • την επιστροφή του συνόλου των ποσών που έχουν καταβληθεί από ή για λογαριασμό των ταξιδιωτών, στον βαθμό που οι σχετικές υπηρεσίες δεν εκτελούνται λόγω αφερεγγυότητας των διοργανωτών˙
  • τον επαναπατρισμό των ταξιδιωτών, εφόσον η μεταφορά επιβατών περιλαμβάνεται στη σύμβαση του οργανωμένου ταξιδιού˙ και
  • ενδεχομένως και την δυνατότητα συνέχισης του ταξιδιού, εφόσον οι σχετικές εγγυήσεις της συγκεκριμένης εταιρείας την παρέχουν.

Οι ταξιδιώτες ωφελούνται από την προστασία κατά της αφερεγγυότητας του διοργανωτή ανεξάρτητα από τον τόπο κατοικίας τους, τον τόπο αναχώρησης ή τον τόπο πώλησης του πακέτου, καθώς και ανεξάρτητα από το κράτος μέλος στο οποίο βρίσκεται η οντότητα που παρέχει την προστασία κατά της αφερεγγυότητας.

Όταν η εκτέλεση του οργανωμένου ταξιδιού (πακέτου) επηρεάζεται από την αφερεγγυότητα του διοργανωτή, η εγγύηση ενεργοποιείται χωρίς επιβάρυνση για να διασφαλιστούν οι επαναπατρισμοί και, εφόσον είναι αναγκαίο, για τη χρηματοδότηση της διαμονής πριν από τον επαναπατρισμό.

Previous Article Εφ’ όλης της ύλης συνάντηση με την ηγεσία του Ε.Ο.Τ.
Next Article Η FedHATTA προωθεί την Ιορδανία ως προορισμό θρησκευτικού τουρισμού για τους Έλληνες

RELATED ARTICLES