ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Για τον καλύτερο προγραμματισμό, ακολουθεί ενημέρωση για ενεργά ή αναμενόμενα προγράμματα επιχορηγήσεων επιδοτήσεων για την περίοδο 2021-2027:

«Ψηφιακή Μετάβαση των ΜμΕ»
Η δράση αφορά στην «Ψηφιακή Μετάβαση των ΜμΕ» με τον πρώτο κύκλο προκηρύξεων να περιλαμβάνει πόρους 300 εκατ. ευρώ. Η υποβολή αιτήσεων θα ξεκινήσει στο τέλος Οκτωβρίου και θα αφορά χρηματοδοτήσεις επιχειρηματικών σχεδίων επιχειρήσεων με χαμηλή ψηφιακή ετοιμότητα.

«Πράσινη Μετάβαση των ΜμΕ
Η δράση περιλαμβάνει πόρους 700 εκατ. ευρώ. Η υποβολή αιτήσεων θα ξεκινήσει στο τέλος Νοεμβρίου και αφορά στην αναβάθμιση της παραγωγικής λειτουργίας των ΜμΕ με την αξιοποίηση λύσεων φιλικών προς το περιβάλλον, οι οποίες θα καταστήσουν τις επιχειρήσεις περισσότερο ανταγωνιστικές. Στο πλαίσιο της συγκεκριμένης πρόσκλησης, σύμφωνα με τον κ. Τσακίρη, εκτός της επιχορήγησης των παραγωγικών παγίων θα επιχορηγείται και η εγκατάσταση ηλιακών panels σε ΜμΕ, για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας για ίδια κατανάλωση, όχι όμως για «net metering». Στόχος της δράσης είναι η περαιτέρω μείωση του λειτουργικού κόστους των ΜμΕ

Έγκριση ακόμα και σε έναν μήνα Τα επενδυτικά σχέδια που θα ενταχθούν στις δύο παραπάνω δράσεις, λαμβάνουν ενισχύσεις με τη μορφή της επιχορήγησης και οι υποβολές των σχεδίων από τους ενδιαφερόμενους θα γίνουν ηλεκτρονικά στο Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ). Η αξιολόγησή τους θα γίνει με τη διαδικασία FIFO (First In-First Out). Έτσι, δεν αποκλείεται οι πρώτες εκταμιεύσεις να γίνουν ακόμη και πριν το τέλος του έτους. Μάλιστα, ο κ. Τσακίρης επισήμανε, ότι η ένταξη μιας ώριμης επένδυσης μπορεί να λάβει έγκριση, ακόμη και σε διάστημα μόλις ενός μηνός, από την υποβολή της αίτησης.

Αναμένονται στο εγγύς μέλλον 

Τουριστικές  υφιστάμενες επιχειρήσεις (Διαφοροποίηση τουριστικού προϊόντος)
Πρόγραμμα που θα απευθύνεται σε υφιστάμενες τουριστικές επιχειρήσεις που προτίθενται να κάνουν επενδύσεις για τον εκσυγχρονισμό τους. Θα αφορά σε ανακαίνιση υφιστάμενων τουριστικών επιχειρήσεων στον εκσυγχρονισμό των τουριστικών καταλυμάτων και των τουριστικών επιχειρήσεων, σε εναλλακτικές μορφές τουρισμού και σε νέες υπηρεσίες υψηλής προστιθέμενης αξίας.

Πρόγραμμα Εξοικονομώ επιχειρώντας
Πρόγραμμα, το οποίο στοχεύει στην αύξηση της ενεργειακής αποδοτικότητας των επιχειρήσεων και την μείωση του ενεργειακού κόστους λειτουργίας τους. Θα επιδοτείται η ενεργειακή αναβάθμιση των κτιριακών εγκαταστάσεων και παράλληλα η προμήθεια και εγκατάσταση εξοπλισμού εξοικονόμησης ενέργειας, παραγωγής ΑΠΕ, ανάκτησης θερμότητας και ηλεκτρικών οχημάτων.

Πρόγραμμα Ηλεκτροκίνηση
Το πρόγραμμα θα επιδοτεί την δημιουργία δικτύου φόρτισης οχημάτων σε επιχειρήσεις ανά την Ελλάδα με την προμήθεια και εγκατάσταση ηλεκτρικών φορτιστών και του απαραίτητου εξοπλισμού και εγκαταστάσεων. Επίσης, στα πλαίσια του προγράμματος θα επιδοτείται στοχευμένα και η αντικατάσταση των ρυπογόνων επαγγελματικών οχημάτων με νέα ηλεκτρικά.

Ταμείο Εγγυοδοσίας Καινοτομίας
Στόχος του Ταμείου Εγγυοδοσίας Καινοτομίας είναι να στηρίξει τις καινοτόμες νεοσύστατες και υφιστάμενες Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις (ΜμΕ) οποιασδήποτε νομικής μορφής, που προάγουν την έρευνα και καινοτομία.
Συνδυάζει την παροχή εγγύησης σε δάνειο και επιχορήγηση σε ποσοστό 20% του δανειακού κεφαλαίου, προσφέροντας επενδυτικά δάνεια & κεφάλαια κίνησης, μέσω των Τραπεζών που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα. Το ποσοστό εγγύησης της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας ανέρχεται στο 80% ανά δάνειο. Οι επιλέξιμες επιχειρήσεις, μπορούν να αιτηθούν επιχορήγηση από 15% έως 20% επί του ποσού του δανείου όταν έχουν ολοκληρώσει επιτυχώς την επένδυσή τους και πριν ξεκινήσουν την αποπληρωμή του δανειακού κεφαλαίου, βάσει ελέγχου επίτευξης συγκεκριμένων κριτηρίων καινοτομίας για το 15% και ESG κριτηρίων (Περιβαλλοντικά, Κοινωνικά και Εταιρικής Διακυβέρνησης) για το επιπρόσθετο 5%. Επιλέξιμες είναι οι δαπάνες που σχετίζονται με τον εμπορικό και συναλλακτικό κύκλο και την επέκταση/ανάπτυξη της επιχείρησης, όπως αποτυπώνονται στο επιχειρηματικό σχέδιο υλοποίησης (Business Plan) το οποίο υποβάλει η επιχείρηση στο Τραπεζικό Ίδρυμα. Το ύψος του δανείου κυμαίνεται από 25.000€ έως 400.000€.
Η διάρκειά του ανέρχεται έως και 10 έτη, ενώ δίνεται η δυνατότητα περιόδου χάριτος από 1 έως 3 έτη. Εξασφαλίσεις: Για ποσά δανείου από 25.000 έως 50.000€ λαμβάνονται μόνο ενοχικές εξασφαλίσεις. Για ποσά δανείου άνω των 50.000€ είναι δυνατόν να λαμβάνονται και πρόσθετες καλύψεις. Σε περίπτωση λήψης εμπράγματων εξασφαλίσεων, αυτές δεν θα ξεπερνούν το 20% του δανείου, ενώ σε κάθε περίπτωση απαγορεύεται η προσημείωση μόνιμης και μοναδικής κατοικίας.

Previous Article Οι τουριστικοί πράκτορες θέλουν η ευρωπαϊκή νομοθεσία να ταιριάζει με την πραγματικότητα
Next Article Η Περιφέρεια Θεσσαλίας υποδέχεται το ECTAA Semi-Annual του Νοεμβρίου

RELATED ARTICLES