ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ο νέος Ν. 4919/2022 «Σύσταση εταιρειών μέσω των Υπηρεσιών Μιας Στάσης (Υ.Μ.Σ.) και τήρηση του Γενικού Εμπορικού Μητρώου (Γ.Ε.ΜΗ.) – Ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2019/1151 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 20ής Ιουνίου 2019 για την τροποποίηση της Oδηγίας (ΕΕ) 2017/1132, όσον αφορά τη χρήση ψηφιακών εργαλείων και διαδικασιών στον τομέα του εταιρικού δικαίου (L 186) και λοιπές επείγουσες διατάξεις» (ΦΕΚ Α’ 71/07/04/2022) θεσπίζει, μεταξύ άλλων, την υποχρέωση για τις επιχειρήσεις να αναγράφουν τον αριθμό τους Γ.Ε.ΜΗ. σε κάθε έγγραφο που τις αφορά και φέρει την επωνυμία τους, στους διαδικτυακούς τόπους τους και στα ηλεκτρονικά καταστήματά τους. (Άρθρο 22 παρ. 3)

Επιπλέον, οι επιστολές και τα έγγραφα παραγγελίας, ανεξάρτητα από τη μορφή τους, οι διαδικτυακοί τόποι και τα ηλεκτρονικά καταστήματα των υπόχρεων επιχειρήσεων πρέπει να αναγράφουν υποχρεωτικά σε εμφανές σημείο τη νομική τους μορφή, την επωνυμία τους και τον τόπο της έδρας τους. Επίσης, το γεγονός ότι βρίσκονται σε κατάσταση εκκαθάρισης, όταν αυτό ισχύει. (Άρθρο 22 παρ. 4)

H παράβαση του άρθρου 22, δηλαδή η παράλειψη εγγραφής των προβλεπόμενων στοιχείων στα έγγραφα και τις επιστολές της επιχείρησης, επισύρει πρόστιμο από διακόσια (200) έως πεντακόσια (500) ευρώ. (Άρθρο 50 παρ. 1 περ. γ).

Η ισχύς των παραπάνω διατάξεων ξεκινά από την 1η.10.2022. (Άρθρο 64 παρ. 4)

Στη συνέχεια ερωτήσεων που δέχθηκε σχετικά η Γενική Γραμματεία Εμπορίου, δόθηκαν από το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων οι εξής διευκρινήσεις:

  1. Η ως άνω υποχρέωση για την αναγραφή του αριθμού Γ.Ε.ΜΗ. αφορά αποκλειστικά στα έγγραφα της εταιρείας, όπως οι επιστολές και τα έγγραφα παραγγελίας, και δεν καταλαμβάνει τις αποδείξεις λιανικής πώλησης ή τα τιμολόγια.
  2. Σε ό,τι αφορά στις κυρώσεις του άρθρου 50 του ν. 4919/2022 δεν θα εφαρμοστούν άμεσα, καθώς εκκρεμεί η έκδοση της σχετικής Υπουργικής απόφασης.
Previous Article FedHATTA/ΗΑΤΤΑ: Μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης του τουρισμού μεταξύ Ελλάδας – Παλαιστίνης
Next Article Ελληνικό ιστορικό λεωφορείο, η καινοτόμα υπηρεσία που θα εμπλουτίσει τον Ελληνικό τουρισμό

RELATED ARTICLES