ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ουσιαστική συμβολή στην πορεία για την τουριστική ανάκαμψη της Λέσβου μπορεί να έχει η Πρωτοβουλία ΔΩΔΕΚΑ, τόνισε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συνδέσμων Γραφείων Ταξιδίων & Τουρισμού, FedHATTA, κ. Λύσανδρος Τσιλίδης, μιλώντας σε διημερίδα που συνδιοργάνωσαν το Σαββατοκύριακο, 3 & 4 Ιουνίου, η Περιφέρεια Β. Αιγαίου, ο Δήμος Λέσβου, το Επιμελητήριο Λέσβου και η Ένωση Τουριστικών, Ταξιδιωτικών και Ναυτικών Πρακτόρων Λέσβου.

Ο κ. Π. Χατζηκυριάκος, Πρόεδρος της Ένωσης   Τουριστικών Ταξιδιωτικών & Ναυτικών Πρακτορείων Λέσβου και ο κ. Λ. Τσιλίδης ήταν συντονιστές των συζητήσεων ενώ συμμετείχε και ως κεντρικός ομιλητής στις εργασίες της διημερίδας: «Οι Ιδιαιτερότητες του Τουριστικού Προϊόντος στην Λέσβο και στο Βορειοανατολικό Αιγαίο. Ισχυρά σημεία και Προϋποθέσεις Ανάκαμψης».

Ο πρόεδρος της FedHATTA, συνοδεία του μέλους ΔΣ του ΗΑΤΤΑ, κ. Γιώργου Παλιούρα, εκπροσώπησαν την Ομοσπονδία στις συζητήσεις ενώ την αποστολή συνόδευε ομάδα 15 τουριστικών γραφείων.

Ο κ. Τσιλίδης αναφέρθηκε στα συγκριτικά πλεονεκτήματα που διαθέτει το νησί στον τουρισμό και τόνισε τη σημασία του δωδεκάμηνου τουρισμού στην τοπική οικονομία.

Όπως είπε, η πρωτοβουλία ΔΩΔΕΚΑ, που έχει αναπτύξει η Ομοσπονδία, μπορεί να αποτελέσει πολύτιμο εργαλείο στο να αναδειχθούν τα πλεονεκτήματα αυτά, οι ιδιαιτερότητες του νησιού και το προφίλ του σε θεματικό τουρισμό και γαστρονομία.

Ο κ. Τσιλίδης αναλύοντας τους στόχους τους ΔΩΔΕΚΑ, εξήγησε ότι έμφαση δίνεται στην προβολή ανεξερεύνητων προορισμών από όλη την ελληνική επικράτεια, στην προώθηση του θεματικού τουρισμού και του τουρισμού εμπειρίας και, εν τέλει, στη δημιουργία κατάλληλων προϋποθέσεων για δωδεκάμηνο τουρισμό στην Ελλάδα.

Τόνισε δε τη σημασία της άμεσης αντιμετώπισης του φαινομένου των παράνομων τουριστικών δραστηριοτήτων από επιτήδειους που παραβαίνουν την νομοθεσία καθώς και της καταπολέμησης του αθέμιτου ανταγωνισμού που επιδρά στο τουριστικό ΑΕΠ της χώρας.

Στην ημερίδα συζητήθηκαν επίσης τα ακόλουθα θέματα:

  • Το λιμενικό σύστημα ως μοχλός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας
  • Ο εντοπισμός και η ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων και των στόχων της Λέσβου ως τουριστικού προορισμού μετά από δημιουργική συζήτηση των φορέων
  • Το ζήτημα της αρνητικής προβολής στο εξωτερικό
  • Η δημιουργία πυρήνα συνεργασίας μεταξύ των τοπικών φορέων
  • Οι τεράστιες δυνατότητες της Λέσβου στον εναλλακτικό τουρισμό
  • Η ανάγκη για περισσότερα λιμάνια homeport και για επαφές με τις μεγάλες εταιρίες κρουαζιέρας.
  • Η φύση της Λέσβου, τα μουσεία και ο πολιτισμός ως συγκριτικό πλεονέκτημα (ο 8ος σημαντικότερος προορισμός ορνιθοπαρατήρησης στον κόσμο και απολιθωμένο δάσος που έχει ανακηρυχθεί Γεωπάρκο από την UNESCO).
  • Η σημασία των αερομεταφορών και οι συνδέσεις με το εξωτερικό μέσω της Αθήνας.

Η Γενική Γραμματέας Τουρισμού κ. Ευριδίκη Κουρνέτα, απευθύνοντας χαιρετισμό, δήλωσε την πλήρη στήριξη του υπουργείου στην ενιαία προσπάθεια για τουριστική ανάπτυξη των προορισμών στο Βόρειο Αιγαίο επισημαίνοντας ότι στόχος είναι να γίνει η Ελλάδα προορισμός με τουρισμό 365 ημέρες το χρόνο.

Στο χαιρετισμό της, η Αντιπρόεδρος του ΕΟΤ και Διευθύντρια του Γραφείου της Υπουργού Τουρισμού, κα Αγγελική Χονδροματίδου, υποσχέθηκε ότι το υπουργείο και ο ΕΟΤ θα στηρίξουν την τουριστική ανάπτυξη του νησιού. Αυτό θα γίνει, όπως είπε, με συμβολή στη διαμόρφωση της τουριστικής ταυτότητας της Λέσβου, προώθηση του νησιού σε διεθνείς ομίλους κρουαζιέρας, διεύρυνση των δυνατοτήτων για συνέχιση των προγραμμάτων κοινωνικού τουρισμού/εσωτερικού τουρισμού σε συνεργασία με το υπουργείο Εργασίας, διερεύνηση των δυνατοτήτων προσέλκυσης επιπλέον τουριστών από την Τουρκία το 2017 και με τη στήριξη της προβολής του προορισμού με θεματικά press trips και fam trips.

Χαιρετισμούς στη διημερίδα απηύθυναν ακόμα η Ειδική Συνεργάτης του Γενικού Γραμματέα Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων, κ. Έφη Λιανού, η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, κ. Χριστιάνα Καλογήρου, ο Δήμαρχος Λέσβου, κ. Σπυρίδων Γαληνός και ο Πρόεδρος Επιμελητηρίου Λέσβου, κ. Ευάγγελος Μυρσινιάς.

Εισηγητές ήταν, μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος Ένωσης Εφοπλιστών Κρουαζιέρας, κ. Θεόδωρος Κόντες, ο Πρόεδρος Πανελλήνιας Ένωσης Ναυτικών Πρακτόρων Ακτοπλοΐας, κ. Ανδρέας Πανάγος, ο Πρόεδρος της Ένωσης Τουριστικών, Ταξιδιωτικών και Ναυτικών Πρακτόρων Λέσβου (Συντονιστής), κ. Παναγιώτης Χατζηκυριάκος, οι διευθυντές πωλήσεων της Aegean, Πάρης Επιτροπάκης και Στέφανος Σαδόπουλος, ο Διευθυντής Μουσείου Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, κ. Νικόλαος Ζούρος (μίλησε για το Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO στη Λέσβο που την καθιστά ιδανικό προορισμό εναλλακτικού τουρισμού) και ο Καθηγητής Πανεπιστημίου Αιγαίου, κ. Ανδρέας Παπαθεοδώρου.

Previous Article ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ: Παράσταση Θησέας & Μινώταυρος - Θέατρο Κιβωτός
Next Article Τα ελληνικά τουριστικά γραφεία θέτουν τις βάσεις για ανάπτυξη της κρουαζιέρας στην Ελλάδα

RELATED ARTICLES