ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Στο πλαίσιο του δεύτερου κύκλου ενημερωτικών συναντήσεων με την πολιτείας και όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα τουριστικά γραφεία εξαιτίας των συνεπειών του covid-19, την Τρίτη, 22 Δεκεμβρίου 2020, οι Πρόεδροι των Ενώσεων -Μελών της Ομοσπονδίας FedHATTA (Ομοσπονδία Συνδέσμων Γραφείων Ταξιδίων & Τουρισμού) πραγματοποίησαν τηλεδιάσκεψη με την Τομεάρχη Τουρισμού της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ & Βουλευτή Α’ Θεσσαλονίκης  κα.Κατερίνα Νοτοπούλου.

Κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης παρουσιάστηκαν οι προτάσεις της FedHATTA για την επιβίωση του κλάδου κατά τη διάρκεια της κρίσης που διανύουμε, γενικότερα κλαδικά θέματα και  αιτήματα της Ομοσπονδίας, και αναδείχθηκε το έργο και ο ρόλος των Τουριστικών γραφείων στην τουριστική αλυσίδα, στην Οικονομία και στην Ανάπτυξη.

Όλοι οι συμμετέχοντες εξέφρασαν στην κα Νοτοπούλου την αγωνία για την επιβίωση των επιχειρήσεων του οργανωμένου τουρισμού στην Ελλάδα αλλά και την αβεβαιότητα τόσο για την ημερομηνία επαννεκίνησης του τουρισμού, όσο και για τον τρόπο επαννεκίνησης. Όπως είναι γνωστό, ο τουρισμός λειτουργεί ετεροχρονισμένα σε παγκόσμιο επίπεδο και είναι αναγκαίο να είναι γνωστές εκ των προτέρων οι διαδικασίες που θα δρομολογηθούν όταν τα ταξίδια θα είναι πλέον εφικτά.

Η κα. Νοτοπούλου ενημερώθηκε ουσιαστικά για τα προβλήματα των τουριστικών γραφείων και ενστερνίστηκε την πρόταση της FedHATTA για επιδότηση της εργασίας και όχι της ανεργίας στα τουριστικά γραφεία, δεδομένου ότι οι επιχειρήσεις αυτές θα πρέπει να απασχολήσουν το προσωπικό τους για τον προγραμματισμό της επόμενης τουριστικής περιόδου, αλλά δυστυχώς χωρίς να υπάρχει ρευστότητα.

Ειδική αναφορά έγινε επίσης και στο αίτημα της FedHATTA για επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών καθώς και των  επιδομάτων αδείας των εργαζομένων στα τουριστικά γραφεία, τα οποία είναι επιχειρήσεις 12μηνης λειτουργίας, μέτρα τα οποία ήδη έχουν ληφθεί για τα ξενοδοχεία και τα καταλύματα.

Τέλος, έμφαση δόθηκε στο πρόβλημα που υπήρχε και εξακολουθεί να υπάρχει, σχετικά με τους εποχικά εργαζόμενους στα τουριστικά γραφεία, οι οποίοι δεν πήραν κανενός είδους επίδομα το καλοκαίρι και δεν μπορούν να πάρουν ούτε το χειμώνα.Όπως είναι γνωστό, υπάρχουν εποχικά εργαζόμενοι στα τουριστικά γραφεία οι οποίοι δεν εμπίπτουν στο ειδικό καθεστώς των εποχικών υπαλλήλων, που έχουν νομοθετικά κατοχυρωμένο δικαίωμα επαναπρόσληψης την επόμενη χρονιά και κάλυψη από το ταμείο ανεργίας κατά το ενδιάμεσο χρονικό διάστημα (π.χ. οδηγοί).Τίθεται, επομένως, ένα πολύ σοβαρό ζήτημα επιβίωσης για την συγκεκριμένη κατηγορία των εργαζομένων.

Οι συναντήσεις της Ομοσπονδίας θα συνεχιστούν με εκπροσώπους όλων των κομμάτων της Βουλής.

Previous Article Η επόμενη ημέρα χρειάζεται εξωστρέφεια & ενίσχυση των πρωτοβουλιών στον οργανωμένο τουρισμό
Next Article Αγωνία επιβίωσης για τα τουριστικά γραφεία

RELATED ARTICLES