ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο ελληνικός τουρισμός και ο κλάδος των τουριστικών γραφείων της χώρας έθεσε ενώπιον του Τομεάρχη Τουρισμού της Νέας Δημοκρατίας και Βουλευτή Δωδεκανήσου, κ. Μάνου Κόνσολα, και μελών της Επιτροπής Τουρισμού του κόμματος η Ομοσπονδία Συνδέσμων Τουριστικών & Ταξιδιωτικών Γραφείων Ελλάδας FedHATTA, στο πλαίσιο εποικοδομητικής συνάντησης εργασίας που είχαν την Τρίτη, στα γραφεία της Ομοσπονδίας στην Αθήνα.

Η συνάντηση εντάσσεται στο πλαίσιο επαφών της FedHATTA με εκπροσώπους όλων των πολιτικών κομμάτων, που ως σκοπό έχουν την ενημέρωση, το διάλογο και τη συνεργασία στην επίλυση των ζητημάτων που αντιμετωπίζει ο κλάδος.

Το προεδρείο της FedHATTA κατήγγειλε τις παράνομες τουριστικές δραστηριότητες που στερούν φορολογικά και ασφαλιστικά έσοδα από τη χώρα μας.

Παράλληλα έθεσε και το θέμα της πρόσφατης απόσυρση τροπολογίας που θα διευθετούσε το πλαίσιο εκτέλεσης των ημερήσιων σχολικών εκδρομών.

Επισημάνθηκε η ανάγκη να συσταθεί εξειδικευμένο Τουριστικό Επιμελητήριο, ως μετεξέλιξη του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, καθώς ήδη υπάρχει το σχετικό νομοθετικό πλαίσιο.

Η FedHATTA ανέλυσε τις προτάσεις της για την αναγκαιότητα της άμεσης εναρμόνισης της εθνικής νομοθεσίας με την αναθεωρημένη οδηγία της ΕΕ για την προστασία των καταναλωτών στα οργανωμένα ταξίδια.

Υπενθυμίζεται ότι η Ομοσπονδία εκπροσωπείται στο σώμα εθνικών ενώσεων τουριστικών πρακτόρων και tour operators στην ΕΕ, ECTAA.

Συζητήθηκαν θέματα που αφορούν την τουριστική εκπαίδευση και κατάρτιση, θέματα των ταχύρρυθμων σεμιναρίων για ξεναγούς, καθώς επίσης και το θέμα των σπάνιων γλωσσών.

Πρωτοβουλίες FedHATTA για το άνοιγμα νέων αγορών

Η FedHATTA τόνισε την ανάγκη συστράτευσης και συνεργασίας όλων των φορέων για την ανάπτυξη τουριστικών αγορών. Στο πλαίσιο πρωτοβουλιών που έχει αναπτύξει η Ομοσπονδία, στην Επιτροπή της ΝΔ παρουσιάσθηκαν οι εξής:

– η πρωτοβουλία Δώδεκα για την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου στην Ελλάδα

– το νέο πρόγραμμα επαγγελματικών εκθέσεων στο εξωτερικό Agents Αbroad

– οι επικείμενες συμφωνίες που αφορούν την προσέλκυση τουριστών στην Ελλάδα με συνεργασίες στη λογική των διακρατικών συμφωνιών. Στο πλαίσιο αυτό προωθούνται 2 τριμερείς ομάδες συνεργασίας (Ελλάδα-Κύπρος-Ισραήλ και Ελλάδα-Κύπρος-Αίγυπτος).

Σε δήλωσή του, ο Τομεάρχης Τουρισμού της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάνος Κόνσολας, επισήμανε: «Κάναμε μια ειλικρινή και εποικοδομητική συζήτηση και υπήρξε κοινός τόπος και συναντίληψη. Για τη Νέα Δημοκρατία κυρίαρχη προτεραιότητα είναι η εξάλειψη παράνομων δραστηριοτήτων στον τομέα του τουρισμού και η δημιουργία ενός θεσμικού πλαισίου που θα εγγυάται ότι κανείς δεν μπορεί να λειτουργεί αυθαίρετα και χωρίς κανόνες. Στο πλαίσιο αυτό, θα πρέπει να υπάρξει άμεση εναρμόνιση της εθνικής νομοθεσίας με την αναθεωρημένη ευρωπαϊκή οδηγία για τα οργανωμένα ταξίδια».

Η FedHATTA και Τομεάρχης Τουρισμού της Ν.Δ κ. Κόνσολας συμφώνησαν ότι θα ακολουθήσουν συναντήσεις σε μικρότερες ομάδες εργασίας, για τη συζήτηση εξειδικευμένων ζητημάτων που αφορούν τους τομείς συναρμοδιότητας με τον τουρισμό, όπως είναι οι τομείς Παιδείας, Ναυτιλίας, Εξωτερικών, Πολιτισμού και Μεταφορών.

Από την Επιτροπή Τουρισμού της ΝΔ, με επικεφαλής τον τομεάρχη κ. Μ. Κόνσολα, το παρόν στη συνάντηση έδωσαν οι κ.κ. Αναστάσιος Λιάσκος, πρώην υφυπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης και πρώην γ.γ. του Υπουργείου Τουρισμού, Χάρης Κοκόσης, καθηγητής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Ιωάννης Άγγλος, πρώην γ.γ. του ΕΟΤ, Νίκος Κελαϊδίτης, γ.γ. του HATTA, Nίκος Ασπιώτης, σύμβουλος τουριστικών επιχειρήσεων, Μαρίζα Οικονόμου, οικονομολόγος και αντιπρόεδρος ΔΣ της Ελληνικής Αεροπορικής Ένωσης, Σπύρος Ευσταθόπουλος, γ.γ. Δημόσιων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ και πρώην γ.γ. Βιομηχανίας και Θεόδωρος Κοντές, πρόεδρος της Ένωσης Εφοπλιστών Κρουαζιερόπλοιων.

Previous Article Digital Magazine “12Twelve”
Next Article Συνάντηση εργασίας με ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ και Ένωση Κεντρώων

RELATED ARTICLES