ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Στις 10 Φεβρουαρίου, πραγματοποιήθηκε μια πολύ ενδιαφέρουσα συνάντηση στα γραφεία της Ομοσπονδίας FedHATTA και του Συνδέσμου ΗΑΤΤΑ, με τον Δήμαρχο Αριστοτέλη Χαλκιδικής κ. Στυλιανό Βαλιάνο, και την κα Μαρία Πάππα, Σύμβουλο Τουρισμού του Δήμου. Στην παρουσίαση του νέου προγράμματος που πρότεινε ο Δήμος Αριστοτέλη, συμμετείχε η Υφυπουργός Τουρισμού κα Σοφία Ζαχαράκη, οι Πρόεδροι της Ομοσπονδίας και του Συνδέσμου κ.κ. Λύσανδρος Τσιλίδης και Νικόλας Κελαϊδίτης, αλλά και μεγάλος αριθμός τουριστικών πρακτόρων σε όλη την Ελλάδα και δημοσιογράφοι.

Το νέο πρόγραμμα σας το παρουσιάζουμε εδώ, και είναι πλέον στην διάθεσή σας. Απευθύνεται σε ηλικιακές ομάδες 55+ και έχει να προσφέρει μια σειρά από εμπειρίες για δραστηριότητες και αναψυχή στην ευρύτερη περιοχή.

Έχετε ποτέ σκεφθεί ότι μια επίσκεψη στην Ανατολική Χαλκιδική μπορεί να συνδυασθεί με θεματικές διακοπές και προσκυνηματικές εξερευνήσεις στα παραδοσιακά χωριά του Χολομώντα και του Αριστοτελικού Όρους? Φανταζόσαστε ότι μπορείτε να περπατήσετε, να οινογευθείτε, να δοκιμάσετε εξαιρετικά πιάτα, να πραγματοποιήσετε κρουαζιέρες και αποδράσεις σε αρχαιολογικούς χώρους μεγάλης εθνικής σημασίας, όπως τα Αρχαία Στάγειρα και το Άγιον Όρος? Γνωρίζετε ότι θα ακολουθήσετε τα ίδια μονοπάτια που ακολουθούσε πριν έναν αιώνα και ο Αλέξης Ζορμπάς,

όταν ζούσε στην περιοχή αυτή?

Αν όχι, το παρακάτω πρόγραμμα αποτελεί πρόταση.

Εσείς μπορείτε να το μετατρέψετε σε εμπειρία!

Ακολουθεί ένα πρόγραμμα που έχει δημιουργηθεί από τον Δήμο Αριστοτέλη Ανατολικής Χαλκιδικής, σε συνεργασία με τοπικούς φορείς.

1η ημέρα

Άφιξη  στην περιοχή της Αρναίας. Επιλέξτε να μείνετε σε ένα από τα ξενοδοχεία της λίστας που ακολουθεί.

ΠΡΑΣΙΝΟ ΧΩΡΙΟ

ΤΟ ΧΟΡΟΣΤΑΣΙ

ΤΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΔΙΚΑ

ΟΙΚΙΑ ΜΗΤΣΙΟΥ

Το μεσημέρι θα φάμε στο restaurant του παραδοσιακού ξενώνα ΠΡΑΣΙΝΟ ΧΩΡΙΟ και θα γευθούμε τοπική κουζίνα: κρεατικά σε γάστρες και ψαγμένες σαλάτες, σερβιρισμένες με την ξακουστή «φέτας Αρναίας Καραγιάννη», η οποία φτιάχνεται στο τοπικό τυροκομείο με φρέσκο γάλα από τους ντόπιους τσομπάνηδες.

Θα περπατήσουμε στην Αρναία. Θα χαθούμε στους στενούς της δρόμους. Καθένας από αυτούς «κουβαλά» την ιστορία των ντόπιων και Αρβανίτηδων τεχνιτών, που έχτισαν τα μακεδονίτικα αρχοντικά της στα αρχιτεκτονικά πατήματα των αγιορείτικων μοναστηριών.

Θα σταθούμε στην πολύχρωμη πλατεία του οικισμού. Θα απολαύσουμε ελληνικό παραδοσιακό καφέ στο ΦΟΥΑΓΙΕ, το οποίο συνοδεύει το μερακλίδικο ρόφημα με σπιτικό γλυκό του κουταλιού.

Το βράδυ ένα ελαφρύ, αλλά παραδοσιακό snack στο γαστρονομικό πολυχώρο ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΟΥΣ ή ένα υπέροχο, σπιτικό γλυκό της Εύης, θα μας κάνει να αποχαιρετήσουμε την ημέρα με τον πιο γευστικό τρόπο.

2η ημέρα 

Μετά το πρωινό, θα ανακαλύψουμε την Αρναία.

Θα επισκεφθούμε τα δύο μουσεία της: το μουσείο υφαντικής και το λαογραφικό μουσείο. Ιστορία αιώνων θα περάσει μπροστά από τα μάτια μας. Στο διάλειμμά μας θα πιούμε ελληνικό καφέ στο θρυλικό ζαχαροπλαστείο του ΚΟΣΜΑ και θα ζητήσουμε επίμονα το must taste της Αρναίας: τουλούμπες αρνιώτικες – τραγανές με ολόφρεσκο ζεστό σιρόπι – μια παραδοσιακή συνταγή που χρονολογείται από 1959 και είναι πάντα η ίδια!

Στη συνέχεια θα γευθούμε μέλι: θα επισκεφθούμε τα πρατήρια του ΑΡΓΥΡΗ ΓΕΩΡΓΑΚΑ και του ΓΙΑΝΝΗ ΡΕΠΑΝΗ για να μάθουμε πώς οι μελισσοκόμοι της Αρναίας συλλέγουν περίπου 10 ποικιλίες μελιού, από μελίσσια που τρυγούν στις πλαγιές του Χολομώντα και του Αριστοτελικού Όρους.

Tip: Ζητήστε σουσουρίσιο μέλι (ερείκης) ενός limited edition βιολογικού προϊόντος, που παράγεται από το λουλούδι ενός τοπικού θάμνου, ο οποίος ανθίζει δυο φορές το χρόνο – για 10 ημέρες τη φορά. Ζητήστε όμως και μουντοβίνα, ένα απόσταγμα από κηρύθρα, το οποίο αποτελεί προϊόν Π.Ο.Π. Αρναίας.

Το μεσημεριανό μας θα είναι στη ΛΑΝΑΡΑ. Σε ένα παραδοσιακό μεζεδοπωλείο, όπου θα γευθούμε αγριομανίταρα, σπιτικές πίτες της Φωτεινής με αγριόχορτα και λαχανίδες, λουκάνικο χωριάτικο Καραγιάννη με πορτοκάλια και λεμόνια πάντα, φέτα τυλιγμένη με φύλλο από το Λαλιώτη και μέλι αλλά και μουντοβίνα, η οποία ταιριάζει απόλυτα με το σπιτικό μεζέ του ιδιοκτήτη Άγγελου.

Μετά τη μεσημεριανή σιέστα στο ξενοδοχείο όπου διαμένουμε θα επισκεφθούμε το οινικό σήμα κατατεθέν της Αρναίας: το Domaine Claudia Papayianni, το οποίο αποτελεί ένα από τα must visit ολόκληρης της Ανατολικής Χαλκιδικής. Θα οινογευθούμε και θα ανηφορίσουμε για την κεντρική πλατεία της Αρναίας. Εκεί, στην ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΟΥΣ, ο μερακλής ιδιοκτήτης Θεοδόσης θα ψήσει λουκάνικα για εμάς, τα οποία θα συνοδεύσουμε με τοπικό οίνο ΕΞ ΑΡΝΩΝ της Claudia, που το σχεδίασε για να τιμήσει τη γενέτειρά της.

Η ημέρα θα τελειώσει εκεί.

 

3η ημέρα 

Μετά το πρωινό, θα περπατήσουμε.

Θα επισκεφθούμε το Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Στεφάνου, το ξωκλήσι του Προφήτη Ηλία και εκείνο της Αγίας Παρασκευής στο ομώνυμο άλσος.

Θα καταλήξουμε στο ξακουστό restaurant Μπακατσιάνος, στην καρδιά του δάσους, για να δοκιμάσουμε τα πιάτα του Δημήτρη, ο οποίος σπουδαγμένος chef στις Βρυξέλλες, έμαθε να συνταιριάζει τις gourmet δημιουργίες με τα τοπικά προϊόντα και τη γνώση με τις συνταγές των παλιών νοικοκυράδων: αγριογούρουνο στιφάδο, σπανακόπιτα, χοιρινό κότσι με παλαιοχωρινές πατάτες πασπαλισμένες με τρούφα, εξαιρετικά ψητά κρέατα και πολλά άλλα τοπικά καλούδια θα αποζημιώσουν την περιπατητική πρωινή περιήγηση.

Το μεσημέρι θα ξεκουρασθούμε.

Το απόγευμά μας θα είναι ελεύθερο για ψώνια.

Το βράδυ θα πιούμε τσάι ή ποτό στο ΦΟΥΑΓΙΕ της πλατείας και θα τελειώσουμε με ντόπιο τσίπουρο και εκλεκτό τσιπουρομεζέ.

4η ημέρα

Μετά το πρωινό θα επισκεφθούμε το Παλαιοχώρι, όπου ο θρυλικός ήρωας του Νίκου Καζαντζάκη, Αλέξης Ζορμπάς έζησε 22 ολόκληρα χρόνια, εργαζόμενος είτε στην ύπαιθρο, είτε στα τοπικά μεταλλεία.

Θα επισκεφθούμε το Μοναστικό Οίκο «Παναγία, η Χαρά των Θλιβομένων» και θα τραταρισθούμε στο εξαιρετικό Κονάκι της. Στη συνέχεια θα ξεναγηθούμε στον Ιερό Ναό Παμμεγίστων Ταξιαρχών του οικισμού και θα «κατηφορίσουμε» για το Άλσος του Αριστοτέλη (το μοναδικό θεματικό πάρκο της Χαλκιδικής), όπου θα ξεναγηθούμε στις θέσεις του. Αμέσως μετά θα επισκεφθούμε τον αρχαιολογικό χώρο των Σιδηροκαυσίων, για να θαυμάσουμε τα περίφημα λουτρά του Μαδέμ Αγά, αλλά και το νομισματοκοπείο της εποχής, αφού η περιοχή ήταν πολύ εύπορη, λόγω της μεταλλευτικής δραστηριότητας.

Θα απολαύσουμε μεσημεριανό στην παραδοσιακή ταβέρνα ΙΣΒΟΡΟΣ, στην καρδιά του Αριστοτελικού Όρους. Η ιδιοκτήτρια, Αργυρή, θα μας τρατάρει νόστιμα και καλομαγειρεμένα φαγητά, συνδυάζοντας φρέσκα κρεατικά από τη φάρμα του μπαμπά της με άγρια χόρτα του Αριστοτελικού Όρους και ψαρικά από τον Άθωνα με πατάτες και δαμάσκηνα – πιάτα βασισμένα σε αγιορείτικες συνταγές.

Το απόγευμα θα επιστρέψουμε στην Αρναία, για να ξεκουρασθούμε.

Το βράδυ θα δειπνήσουμε στην παραδοσιακή ταβέρνα ΤΟ ΤΖΑΚΙ στο Παλαιοχώρι, δοκιμάζοντας τοπικά πιάτα με φασόλια (λουβίδια), πατάτες και λάχανα, συνδυασμένα με νόστιμα χοιρινά κρέατα και ντόπια λουκάνικα.

5η ημέρα

Μετά το πρωινό θα αναχωρήσουμε για τα Αρχαία Στάγειρα, στην περιοχή της Ολυμπιάδας. Είναι ο τόπος που γέννησε το μεγαλύτερο Έλληνα φιλόσοφο Αριστοτέλη – δάσκαλο του Μεγαλέξανδρου. Ένας χώρος απίστευτης φυσικής ομορφιάς και εξαιρετικής πολιτιστικής και ιστορικής σημασίας. Θα ακολουθήσουμε τα βήματα του φιλόσοφου, θα κατανοήσουμε τη φυσική τοποθέτηση της πόλης, θα ανεβούμε στην αρχαία αγορά, θα απολαύσουμε τη θέα και την αύρα του Αιγαίου, θα περπατήσουμε στο χώρο των αρχαίων ιερών και θα μυρίσουμε τα εκατοντάδες φυτά και βότανα του Αριστοτελικού Όρους.

Το μεσημέρι θα διασχίσουμε το Αριστοτελικό Όρος με τα χιλιάδες κρυφά μονοπάτια και θα βρεθούμε στη Βαρβάρα, για να απολαύσουμε γεύμα στο εξαιρετικό restaurant ΜΥΓΔΟΣ, στην πλαγιά του βουνού. Ζεστές χορτόπιτες, αχνιστό ζυμωτό ψωμί, τοπικά τυριά, ντολμάδες και κολοκυθολούλουδα, μαύρος χοίρος με χειροποίητα ζυμαρικά ή λαχανικά από το μποστάνι του ιδιοκτήτη Στέργιου, μοσχαράκι με αγριομανίταρα και πολλά άλλα θα απογειώσουν τη γεύση. Θα λατρέψετε το ΜΥΓΔΟ. Να είστε σίγουροι.

Θα πιούμε καφέ στο γλυκοπολείο του τοπικού Συνεταιρισμού, από όπου θα προμηθευτούμε ντόπια γλυκά του κουταλιού και μαρμελάδες φτιαγμένα από φρούτα του Αριστοτελικού Όρους!

Επιστρέφουμε στην Αρναία αργά το απόγευμα για ξεκούραση και βόλτες στον οικισμό!

6η ημέρα

Μετά το πρωινό θα κατευθυνθούμε στο λιμάνι της Ουρανούπολης, όπου θα πάρουμε ένα από τα πλοία της Athos Sea Cruises και θα πραγματοποιήσουμε τον παράπλου του Αγίου Όρους. Θα δούμε όλες τις Ιερές Μονές της δυτικής όχθης και θα θαυμάσουμε τη θαυμαστή βυζαντινή αρχιτεκτονική του.

Με την άφιξή μας, θα επισκεφθούμε τον Πύργο Προσφορίου, στην κεντρική πλατεία της Ουρανούπολης, ο οποίος λειτουργεί ως μουσείο και θα θαυμάσουμε ευρήματα της τοπικής αρχαιολογικής σκαπάνης αλλά και το δωμάτιο της ευεργέτιδας της Ουρανούπολης, Joyce Loch, όπως ακριβώς το άφησε…

Το μεσημέρι θα απολαύσουμε γεύμα στo περίφημα και πολυβραβευμένo Fish Restaurant ΧΡΥΣΟ ΑΓΚΙΣΤΡΙ. Θα ζητήσουμε μεσογειακά πιάτα με θαλασσινά και θα απολαύσουμε αυθεντική αγιορείτικη κουζίνα: πάστες με γαρίδες, ψάρι λεμονάτο, σουπιές με χόρτα από τον Άθωνα, αγιορείτικες μελιτζάνες, κολοκυθοκεφτέδες και τόσα άλλα είναι ό,τι θα μας μετατρέψουν σε θαμώνες του restaurant.

Στη συνέχεια θα πραγματοποιήσουμε επίσκεψη στο Chrisostomakis Bio και θα προβούμε σε οινοδοκιμές και δοκιμές μοναστηριακών προϊόντων. Θα ενημερωθούμε για τα σαπούνια και τα φαρμακευτικά έλαια που παρασκευάζουν οι αγιορείτες μοναχοί, χρησιμοποιώντας φυτά και βότανα από τον Ιερό Άθωνα και θα προμηθευτούμε τα πάντα σε πολύ προσιτές τιμές.

Αμέσως μετά, θα πραγματοποιήσουμε επίσκεψη στο Notis Gallery, όπου η δημιουργός κοσμημάτων και ιδιοκτήτρια Ευφροσύνη θα μας δείξει πώς δημιουργεί και κατασκευάζει υπέροχα κοσμήματα, παντρεύοντας την τοπική παράδοση με τις σύγχρονες τάσεις της κοσμηματοποιείας.

Θα κλείσουμε τη βόλτα μας με μία επίσκεψη στο BYZANTINO, όπου ο ιδιοκτήτης του, Σωκράτης, θα μας ξεναγήσει μοναδικά στον κατανυκτικό χώρο της αυθεντικής βυζαντινής εικόνας.

Θα επιστρέψουμε στην Αρναία. Οι εικόνες όμως θα συντροφεύουν για πάντα!

7η ημέρα

Μετά το πρωινό αναχωρούμε γεμάτοι αναμνήσεις, εικόνες και γεύσεις. Η περιπλάνηση αυτή θα μας μείνει αξέχαστη!

Δείτε την παρουσίαση σε .PDF

Previous Article Συνάντηση Αναστασοπούλου με FedHATTA και HATTA
Next Article Μέτρα προστασίας κατά του Covid-19 για το χρονικό διάστημα από 28/2 έως 08/03/2022

RELATED ARTICLES