ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

rethymno_downΗ Ομοσπονδία στα πλαίσια της πρωτοβουλίας «ΔΩΔΕΚΑ» πραγματοποιεί προγράμματα / δράσεις ανάδειξης προορισμών της χώρας. Το Ρέθυμνο επιλέχθηκε να είναι ο επόμενος προτεινόμενος προορισμός του ΔΩΔΕΚΑ μετά τα Τζουμέρκα (Μάρτιος 2016).

Εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας είχαν την ευκαιρία να επισκεφτούν το Νομό, την πόλη του Ρέθυμνου και τα σημαντικότερα αξιοθέατά του.

Πρόγραμμα Επίσκεψης

Παρασκευή 28 Οκτωβρίου 2016 – Άφιξη στο Ρέθυμνο

Την ομάδα επισκεπτών υποδέχτηκαν ο Πρόεδρος και μέλη του Συνδέσμου Τουριστικών Γραφείων Ρεθύμνου.  Αμέσως μετά η ομάδα αναχώρησε για την προγραμματισμένη επίσκεψη στα σημαντικότερα αξιοθέατα του Νομού.

dsc00101Μονή Αρκαδίου

Η ιστορική Μονή Αρκαδίου, διεθνώς αναγνωρισμένο σύμβολο αυτοθυσίας και ηρωισμού, που φέτος τιμά την 150η επέτειο από το Ολοκαύτωμα, ήταν το πρώτο σημείο που επιλέχθηκε να επισκεφτούμε.

Ο μοναχός που υποδέχτηκε την ομάδα, προχώρησε σε ξενάγηση στους χώρους της ιεράς μονής προσφέροντας ιστορικά στοιχεία αλλά και πληροφορίες για τη σημερινή λειτουργία της.

dsc00126Αρχαιολογικός Χώρος Ελεύθερνας

Μετά τη μονή Αρκαδίου σειρά είχε ο Αρχαιολογικός Χώρος της Ελεύθερνας.  Ήταν μια μοναδική εμπειρία καθώς η ομάδα ξεναγήθηκε στο χώρο  από τον καθηγητή Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης και επικεφαλής των αρχαιολογικών ανασκαφών στη νεκρόπολη της Αρχαίας Ελεύθερνας από το 1985, Νίκο Σταμπολίδη.

img_2182Μουσείο Αρχαιολογικού Χώρου Ελεύθερνας – Ο Όμηρος στην Κρήτη

Στη συνέχεια η ομάδα επισκέφτηκε το Μουσείο Αρχαιολογικού Χώρου Ελεύθερνας – Ο Όμηρος στην Κρήτη, που στεγάζεται σε ένα μοντέρνο κτίριο, εγκαινιάστηκε το 2016 και φιλοξενεί ευρήματα από τη ευρύτερη περιοχή της Ελεύθερνας.

Στη συνέχεια εκπρόσωποι του ομώνυμου χωριού, υποδέχτηκαν την ομάδα για να της προσφέρουν τοπικούς μεζέδες και ρακί που τελικά συνοδεύτηκαν από τραγούδι και χορό.

dsc00182Μαργαρίτες

Το χωριό Μαργαρίτες, βρίσκεται σε απόσταση 27 χλμ. από το Ρέθυμνο.  Όπως μας πληροφορεί το βιβλίο του Μανώλη Γιαννουσάκη «Μαργαρίτες, ένα «λουλούδι» στην καρδιά της Κρήτης», η ίδρυση των Μαργαριτών πρέπει να αναζητηθεί στην Β’ Βυζαντινή περίοδο όπου οι πρώτοι οικιστές, οι τεχνίτες των μαγαριτών (χρηστικών) αγγείων, έδωσαν το επαγγελματικό τους όνομα στο χωριό και κληροδότησαν την τέχνη τους στους μεταγενέστερους κατοίκους.  Σήμερα, οι Μαργαρίτες αποτελούν διεθνώς αναγνωρισμένο κέντρο της κεραμικής τέχνης.

Πριν την είσοδο της ομάδας στο χωριό, η ομάδα επισκέφτηκε το Tsikalario, ένα χώρο που λειτουργεί παράλληλα σαν παραδοσιακό εργαστήριο, έκθεση και μουσείο της κεραμικής, για να γνωρίσει τον τρόπο που κατασκευάζονταν τα κεραμικά αγγεία από την Μινωϊκή εποχή.

181Στο κέντρο του χωριού, την ομάδα επισκεπτών υποδέχτηκε η κα Στέλλα Πιθαρούλιου, Πρόεδρος της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας Καλλιμάχη, η οποία έκανε μια σύντομη ιστορική αναδρομή της τοποθεσίας και μας ενημέρωσε για τις δραστηριότητες που προωθούνται από την φιλεκπαιδευτική εταιρεία αλλά και γενικά από τους κατοίκους του χωριού και τέλος συνόδευσε τους επισκέπτες σε μια γραφική ταβέρνα του χωριού για την γνωριμία τους με τη γαστρονομική τέχνη των Μαργαριτών.

spilaio_melidoniou_rethymno1Σπήλαιο Μελιδονίου

Ο Γεροντόσπηλιος του Μελιδονίου, είναι ένα σπήλαιο με ιδιαίτερη ιστορική αξία αφού παρουσιάζει έντονη δραστηριότητα από το 3.500 π.χ., ενώ αποτέλεσε και τη σκηνή του μαρτυρικού θανάτου 400 πολιορκημένων το 1824 όταν οι Τούρκοι άναψαν φωτιά στην είσοδο του σπηλαίου.

img_2253H ημέρα έκλεισε με μια μοναδική γαστρονομική εμπειρία στο ξενοδοχείο Creta Palace που βρίσκεται πολύ κοντά στην πόλη του Ρεθύμνου και προσφέρει ατέλειωτη ποικιλία πιάτων εποχής με ολόφρεσκα προϊόντα της παραγωγής του κτήματος a Greco Farm και παραδοσιακές συνταγές από την περίφημη Κρητική κουζίνα.
Σάββατο 29 Οκτωβρίου 2016

Το πρωινό της δεύτερης ημέρας αφιερώθηκε στους επαγγελματίες του κλάδου, με ξεχωριστή ενημερωτική συνάντηση, στο ξενοδοχείο Aegean Pearl, στην οποία επαγγελματίες του Τουρισμού από την Αθήνα, τη Λέσβο, τη Θεσσαλονίκη, τη Ρόδο και την Κέρκυρα συναντήθηκαν με τοπικούς φορείς και επαγγελματίες (ξενοδόχους, τουριστικά γραφεία) προκειμένου να ενημερωθούν για τρέχοντα θέματα, να ανταλλάξουν απόψεις και να αναπτύξουν συνεργασίες.

bannerΚατά τη διάρκεια της συνάντησης, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να:

– Παρακολουθήσουν αναλυτική παρουσίαση της πρωτοβουλίας «ΔΩΔΕΚΑ» και τις προοπτικές που δίνει για την περαιτέρω τουριστική ανάπτυξη του Νομού Ρεθύμνου

– Να ενημερωθούν για το πρόγραμμα δράσης της Ομοσπονδίας που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει τη διοργάνωση διεθνών Road Shows, αλλά και την ανάδειξη των θεματικών μορφών τουρισμού που έχουν πολλά να προσφέρουν στην τουριστική ανάπτυξη και στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, όπως για παράδειγμα ο συνεδριακός, ο ποδηλατικός, ο περιπατητικός, ο αγροτουρισμός.

– Να ενημερωθούν για τη λειτουργία του TCB (Thessaloniki Convention Bureau) και τις δυνατότητες που προσέφερε στη Θεσσαλονίκη για την προσέλκυση διεθνών συνεδρίων.

Τη συνάντηση τίμησε με την παρουσία της η κα Πέπη Μπιρλιράκη, Αντιδήμαρχος Τουρισμού, ο κ. Μανώλης Τσακαλάκης, Πρόεδρος και ο ο κ. Νίκος Κουμνάς, Αντιπρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων Νομού Ρεθύμνου και ο κ. Νίκος Μάκρας, από το Σύλλογο Διευθυντών Ξενοδοχείων Κρήτης.

 

dsc00235Ρέθυμνο

Μετά τη συνάντηση σειρά είχε η «αφ’ υψηλού» γνωριμία με την πόλη του Ρεθύμνου και των κοντινών σε αυτό αξιοθέατων όπως το Πολεμικό Μουσείο  που βρίσκεται στο Χρωμοναστήρι..

dsc00277Ακολούθησε μια πιο λεπτομερής ξενάγηση στην πόλη με την πολύτιμη συμβολή της ξεναγού κας Ιωάννας Γλύπτη που οδήγησε την ομάδα μέσα από τα στενά της παλαιάς πόλης, επισημαίνοντας εντυπωσιακά θυρώματα, αναστηλωμένα κτίρια όπως το τέμενος Μπασταμπά που σήμερα στεγάζεται το Παλαιοντολογικό Μουσείο ενώ κατά διαστήματα η ομάδα αναγκάζονταν να ξεδιψάσει με κρητική ρακή που πρόσφερε ο «Μπακαλόγατος» και το καφενείο «Ο Πλάτανος».

img_2293Για το βράδυ οι οικοδεσπότες της ομάδας, οργάνωσαν ένα γνήσιο κρητικό γλέντι, με τη συνοδεία του μουσικοχορευτικού συγκροτήματος «Ρεθεμνιανή Παρέα» στο ξενοδοχείο Brascos Hotel σε ζεστό, οικογενειακό κλίμα στο οποίο λίγοι μπόρεσαν να αντισταθούν….

Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2016

Το πρωί της τελευταίας ημέρας έφτασε κι η ομάδα αποχαιρέτησε το Ρέθυμνο, για μια σύντομη βόλτα στο λιμάνι των Χανίων και κατόπιν την επίσκεψη στη λίμνη Κουρνά, τη μοναδική φυσική λίμνη γλυκού νερού της Κρήτης.

20161030_105147Το γαστρονομικό ενδιαφέρον της ημέρας περιελάμβανε το παραδοσιακό αντικρυστό με συνοδεία κρητικών μεζέδων και κρασιού, απαραίτητα για την αναχώρηση προς το Ηράκλειο για την επιστροφή της ομάδας στον Πειραιά.

Η φιλοξενία που προσφέρθηκε στους συμμετέχοντες της αποστολής από το Σύνδεσμο Τουριστικών Γραφείων Ρεθύμνου (μέλος της Ομοσπονδίας) και τον Πρόεδρό του κ. Στράτο Μπερέτη ήταν αντιπροσωπευτική της κρητικής παράδοσης.

Ευχαριστούμε:

Τα Τουριστικά Γραφεία:

Bali Travel

Iakovos Travel

Thomson Papadogiannakis Travel Services,

Rethymno City Tours

Την ξεναγό: Ιωάννα Γλύπτη.

Tην κοινοπραξία: ANEK / SUPERFAST για την προσφορά των μετακινήσεων

Previous Article Πρωτοβουλία «ΔΩΔΕΚΑ»: «Προορισμός Ρέθυμνο»
Next Article Πρωτοβουλία «ΔΩΔΕΚΑ»: «Προορισμός Ρέθυμνο»

RELATED ARTICLES