ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Πώς τα οργανωμένα ταξίδια προστατεύουν από απρόοπτα στις διακοπές

Μετά την πανδημία, ο τουρισμός εξελίσσεται διεθνώς, αλλά παρά τις προβλέψεις ότι το Διαδίκτυο θα έφτανε σε σημείο να υποβιβάσει τα τουριστικά γραφεία και να τα καταστήσει παρωχημένα, αυτό δεν συνέβη και οι λόγοι είναι ουσιαστικοί και προφανείς. Το τουριστικό γραφείο εξακολουθεί να είναι ο διακινητής του παγκόσμιου οργανωμένου τουρισμού, και αυτό ισχύει και για τη χώρα μας, διότι είναι εκείνο που, υπαγόμενο στην σχετική ευρωπαϊκή και ελληνική νομοθεσία, διαθέτει τις προϋποθέσεις για να εγγυηθεί ένα ταξίδι χωρίς προβλήματα και δυσάρεστες εκπλήξεις.

Πέραν του γεγονότος ότι οι τουριστικοί πράκτορες είναι εξειδικευμένοι σύμβουλοι για όλες τις λεπτομέρειες που αφορούν το ταξίδι και αποτελούν μία συνολική λύση για όλες τις απαιτήσεις και τις προσδοκίες που μπορεί να έχει ένας ταξιδιώτης όσον αφορά τον προορισμό που επιλέγει, συνιστούν και την δικλείδα ασφαλείας στην περίπτωση που τα πράγματα μπορεί να μην πάνε όπως σχεδιάζονται, όπως π.χ. όταν υπάρχουν ακυρώσεις μεταφορών ή άλλα προβλήματα στον προορισμό.

Η γλώσσα του μάρκετινγκ, κυρίως στο διαδίκτυο, είναι γνωστό ότι μπορεί να μετατρέψει μια τουριστική παροχή χαμηλών προδιαγραφών σε «πολυτελή» ή σε «μεγάλη ευκαιρία λόγω φθηνής τιμής», δηλαδή σε μια παγίδα για τον ταξιδιώτη που αποφασίζει να προχωρήσει σε προσωπική κράτηση, χωρίς την συνδρομή και την εγγύηση ενός τουριστικού γραφείου. Είναι πολλές οι περιπτώσεις όπου μια «φθηνή τιμή», που διαφημίζεται ευρέως, καταλήγει πανάκριβη.

Οι ταξιδιώτες που εμπιστεύονται τα τουριστικά γραφεία για τις οργανωμένες εκδρομές και τα ταξίδια τους, επωφελούνται από τις εγγυήσεις που τους παρέχουν οι υποχρεώσεις του διοργανωτή οργανωμένου ταξιδιού, σύμφωνα με το Π.Δ. 7/2018, που ενσωμάτωσε στο ελληνικό δίκαιο την ευρωπαϊκή Οδηγία (ΕΕ) 2015/2302: υποχρεωτική σύναψη σύμβασης, στην οποία αναφέρονται τα στοιχεία του ταξιδιού και τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις των συμβαλλόμενων μερών∙ ασφάλιση αστικής επαγγελματικής ευθύνης του διοργανωτή, για τον επαναπατρισμό των ταξιδιωτών και την επιστροφή των χρημάτων τους σε περίπτωση αφερεγγυότητας του διοργανωτή ή/και μη εκτέλεσης ή πλημμελούς εκτέλεσης της σύμβασης από την πλευρά του∙ και όλες οι άλλες υποχρεώσεις του διοργανωτή που προβλέπονται στο νομοθέτημα, οι οποίες προστατεύουν τον ταξιδιώτη.

Τα τουριστικά γραφεία, με τις διεθνείς συνεργασίες και την εμπειρία τους, γνωρίζουν πολύ καλά τους προορισμούς που προσφέρουν, ενώ είναι και σε θέση να εξασφαλίζουν τις καλύτερες δυνατές τιμές για τα ταξίδια που διοργανώνουν. Ασφαλώς, όπως και σε όλους τους άλλους τομείς της αγοράς, διάκριση και κοινός νους είναι απαραίτητα από την πλευρά των καταναλωτών: μία πολύ φθηνή τιμή, που αντικειμενικά δεν φαίνεται ικανή να καλύψει όλες τις πτυχές ενός συγκεκριμένου ταξιδιού, θα πρέπει να καθιστά τους υποψήφιους ταξιδιώτες προσεκτικούς. Με την ασπίδα των τουριστικών γραφείων, θα έχετε τελικά, από την εκδρομή ή το ταξίδι σας, μόνο ευχάριστες και αξέχαστες αναμνήσεις!

Previous Article ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ, ΕΝΟΨΕΙ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ
Next Article Tο Ελληνικό γιώτινγκ στην «ομπρέλα» φορέων της FedHATTA - Νέο μέλος ο ΣΙΤΕΣΑΠ 

RELATED ARTICLES