ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Χωρίς πρωτόκολλα δεν έχουμε τουρισμό. Ο Μάιος είναι νεκρός μήνας.
Η Ελλάδα είναι ακόμα στην πορτοκαλί κατηγορία.

της Λαμπριάνας Κυριακού

Αν αναλογιστεί κανείς αυτή τη δυνατή φράση της Μελίνας Μερκούρη «Ο τουρισμός είναι η βαριά βιομηχανία της Ελλάδας» που είπε κατά τη θητεία της στο υπουργείο Πολιτισμού, τότε θα αντιληφθούμε ότι ο μεγάλος κρίκος της οικονομίας στην Ελλάδα, αυτός που ορίζει ακόμα και το ΑΕΠ της, είναι ο τουρισμός.  Άρα δικαίως τα βλέμματα των αρμοδίων στρέφονται προς τον τουρισμό.

Η Ελλάδα άρει σταδιακά τα αυστηρά μέτρα, αλλά η βαριά βιομηχανία της -ο τουρισμός- θα αργήσει να πάρει μπρος, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την οικονομία της χώρας.

Με την αγωνία να επικεντρώνεται στο μέλλον του τουρισμού ελέω πανδημίας, να θυμίσουμε ότι τα στοιχεία για το 2019 επιβεβαίωναν τις θετικές προοπτικές που θα είχε ο κλάδος του τουρισμού το 2020.  Σύμφωνα με στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος είχε καταγραφεί αύξηση στην εισερχόμενη τουριστική κίνηση το 2019 κατά 2,8% σε σχέση με το 2018, ενώ ανοδικά κατά 13,0% κινήθηκαν και οι ταξιδιωτικές εισπράξεις το 2019, που διαμορφώθηκαν στα 18,179 δισ. ευρώ.

Ακολούθησε η καλοκαιρινή σεζόν του 2020, η οποία χαρακτηρίστηκε η  χειρότερη των τελευταίων δεκαετιών. Οι αφίξεις και οι ταξιδιωτικές εισπράξεις ήταν δραματικά μειωμένες, λόγω της πανδημίας, και των πρωτοκόλλων που ίσχυαν τότε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο υπουργός Τουρισμού κ. Χάρης Θεοχάρης συνεχίζει το μπαράζ των επαφών του με  στόχο την ενίσχυση της τουριστικής ροής από την Ευρώπη προς την Ελλάδα ενόψει του ανοίγματος του ελληνικού τουρισμού για το 2021, κυρίως από τη Γερμανία.

Επισημαίνεται ότι η γερμανική τουριστική αγορά συγκαταλέγεται στις σημαντικότερες για την Ελλάδα. Το 2019 οι αφίξεις Γερμανών τουριστών ανήλθαν σε 4 εκατ., με τις αντίστοιχες εισπράξεις να ξεπερνούν τα 3 δισ. ευρώ.

Ελληνικός Τουρισμός 2021

Αν το καλοκαίρι του 2020 χαρακτηρίστηκε ως το χειρότερο τότε, το φετινό καλοκαίρι σίγουρα θα είναι το πιο καταστροφικό αφού ακόμα  δεν υπάρχουν στοιχειώδεις τουριστικοί προγραμματισμοί και δεν έχουν ανακοινωθεί υγειονομικά πρωτόκολλα. Για την ώρα το κλίμα είναι αρνητικό αφού όπως λένε οι αρμόδιοι του κλάδου, δεν υπάρχουν κρατήσεις, καθώς ακόμα το εργαζόμενο προσωπικό στον τουρισμό είναι ανεμβολίαστο.  Υπάρχουν τεράστια λειτουργικά προβλήματα, που για την ώρα δεν αδυνατούν να πιστέψουν ότι αυτό το καλοκαίρι θα πληρώσει τα σπασμένα. Να τονίσουμε ότι αυτή τη στιγμή το Ευρωπαϊκό  Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων, κατατάσσει την Ελλάδα στην πορτοκαλί κατηγορία. Δηλαδή οι χώρες Πορτοκαλί Κατηγορίας (Orange), καθορίζονται ως οι χώρες με πιθανόν χαμηλό κίνδυνο αλλά με μεγαλύτερη αμφιβολία.

Μιλώντας στο NEWPOST ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συνδέσμων Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων (FedHATTA) κ. Λύσσανδρος Τσιλίδης, εξήγησε ότι μέχρι στιγμής υπάρχουν λειτουργικά προβλήματα τα οποία εμποδίζουν τον τουρισμό να πάρει μπρος.

«Από το περυσινό κακό καλοκαίρι μέχρι φέτος, αποκτήσαμε μια εμπειρία στο πώς πρέπει να κινηθούμε.  Δεν ζητάμε να καταργηθούν τα δεδομένα των λοιμοξειολόγων. Ζητάμε τα μέτρα που μας ζητάει η επιστημονική ομάδα να είναι γνωστά σε όλους, διότι ο τουρισμός σύμφωνα με αυτά θα λειτουργήσει. Πρέπει να έχουμε ξεκάθαρα μέτρα γιατί ο τουρίστας, ο οποίος οργανώνει το ταξίδι του δυο μήνες πριν, πρέπει να γνωρίζει τους κανόνες λειτουργίας που  ισχύουν σε κάθε προορισμό και το σημαντικότερο να γνωρίζει τους κανόνες που θα ισχύουν στην χώρα του, όταν θα επιστρέψει μετά το ταξίδι»

Σχετικά με την πορτοκαλί κατηγορία που κατατάσσεται η χώρα μας ο κύριος Τσιλίδης χαρακτηριστικά είπε: «Είμαστε στην πορτοκαλί κατηγορία και αυτό έγκειται στην  διαδικασία της ολοκλήρωσης των εμβολιασμών στη χώρα,  το οποίο δεν είναι θέμα δικό μας αλλά πανευρωπαϊκό»

Χωρίς πρωτόκολλα δεν έχει τουρισμό

Για το πώς θα κινηθεί η σεζόν είπε: «Μέχρι το τέλος Μαϊού θα έχουμε ενδείξεις. Για την ώρα μέχρι τέλος Ιουνίου θα αρχίσουμε να έχουμε ορισμένες αφίξεις ταξιδιωτών. Θα υπάρξουν ορισμένα προγραμματισμένα ταξίδια τα οποία έχουν ήδη αναβληθεί και ανακοινωθεί ότι θα έρθουν προς εκείνη την περίοδο. Αυτό βέβαια θα εξαρτηθεί και από τις τοπικές αποφάσεις της κάθε χώρας, κατά πόσο θα δεχθούν κάποιες διαδικασίες ή θα έχουμε ξεπεράσει και τις χώρες αφίξεων των τουριστών και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν εκεί.»

« Είναι τεράστιος ενθουσιασμός μας που θα έρθουν οι τουρίστες, αλλά δεν είναι έτσι τα πράγματα όπως δείχνουν.  Ο τουρισμός λειτουργεί ετεροχρονισμένα. Αυτή τη στιγμή λείπει ένα 8μηνο το οποίο θα παρήγαγε τη δουλειά. Επειδή τα πράγματα είναι σε ρευστή διαδικασία σε όλο τον κόσμο,  οι παγκόσμιοι διακινητές των τουριστών πακέτων και του οργανωμένου τουρισμού, είμαστε εμείς δηλαδή τα ταξιδιωτικά γραφεία, οι οποίοι γνωρίζουμε τι ακριβώς θέλουμε για να λειτουργήσει ο τουρισμός και βελτιώνουμε τις προτάσεις μας, αλλά στοχεύουμε στο  να βοηθήσουμε την ιδιαιτερότητα του κλάδου. Και τα λέμε αυτά γιατί δε θέλουμε να βιώσουμε ένα δύσκολο καλοκαίρι»

Εμβολιασμοί  και Τουρισμός

Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συνδέσμων Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων (FedHATTA) Λύσσανδρος Τσιλίδης, για τα πρωτόκολλα είπε:  «Τόνισε ότι δεν μπορούμε να κινηθούμε με τα στοιχεία τα περυσινά, πρέπει να ανακοινωθούν τα νέα πρωτόκολλα»

«Δεν γνωρίζουμε ακόμα πόσα άτομα θα μπουν σε ένα αρχαιολογικό χώρο  δεν γνωρίζουμε για την πληρότητα των λεωφορείων. Τι θα γίνει με τους εμβολιασμένους τουρίστες.»

Μάλιστα, ο  κύριος Τσιλίδης έθιξε το θέμα των εμβολιασμών λέγοντας χαρακτηριστικά: «Πρέπει να δώσουμε έμφαση στους εμβολιασμούς των αστικών μέσων.  Είναι πολύ δύσκολο να υλοποιηθούν όλα αυτά και ο χρόνος περνάει και τα εμβόλια δεν καλύπτουν τις ανάγκες αυτές, αλλά από την άλλη δεν μπορεί να μην ανακοινώνονται οι όροι»

Να τονίσουμε ότι χθες από το ραδιόφωνο του Alpha  989 o Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγίου ανακοίνωσε ότι εντός των ημερών θα ανοίξουν μεγάλα εμβολιαστικά κέντρα σε Ρόδο, Κω και Πάρο.

Δεν υπάρχουν κρατήσεις λένε αρμόδιοι του κλάδου

Συνοπτικά η Κωνσταντίνα Σβύνου, Αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδοχων, πρόεδρος του Ινστιτουτου Τουριστικών Ερευνών και προβλεψεων και προεδρος ενωσης ξενοδοχων κω, μιλώντας στο ραδιόφωνο του alpha 989 και την εκπομπή «Χωρίς Μάσκα»  είπε για τις κρατήσεις ο Μάιος είναι σχεδόν ανύπαρκτος και ο Ιούνιος για όλες τις αγορές της Μεσογείου παραμένει υποτονικός. Αντίστοιχα και στην Ελλάδα, για το αμέσως επόμενο διάστημα, οι τουριστικοί φορείς επισημαίνουν ότι συνολικά λόγω της επιδημιολογικής κατάστασης, οι προσδοκίες για τις αφίξεις το Μάιο είναι σχεδόν μηδαμινές, για τον Ιούνιο γίνεται λόγος για ένα 25%- 35% (στην καλύτερη περίπτωση), ενώ όλο το βάρος πέφτει το δίμηνο Ιουλίου- Αυγούστου, υπό προϋποθέσεις: ότι δηλαδή τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη, απ’ όπου προέρχεται ο μεγαλύτερος όγκος επισκεπτών, θα έχουν προχωρήσει σε μεγάλο βαθμό σε ποσοστό άνω του 40% οι εμβολιασμοί μέσα στον Ιούνιο, θα λειτουργεί το ψηφιακό πράσινο πιστοποιητικό σε επίπεδο Ε.Ε., δε θα υπάρχει καραντίνα και θα γίνεται ευρεία χρήση των rapid τεστ.

Πηγή: https://newpost.gr/

Previous Article Ισχύον πλαίσιο εισόδου στην Ελλάδα και μέτρα προστασίας
Next Article Έκδοση αναλυτικών και επικαιροποιημένων πρωτοκόλλων για τον τουρισμό

RELATED ARTICLES