ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

17 ΤΟΠΟΙ ΤΟΥ ΙΡΑΝ ΕΧΟΥΝ ΑΝΑΚΗΡΥΧΘΕΙ ΩΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΤΗΣ ΟΥΝΕΣΚΟ

Το Ιράν είναι ένας τόπος 7.000 ετών συνεχούς ιστορίας, που θα πρέπει κάποιος να επισκεφθεί έστω και μία φορά στην ζωή του.

Είναι μια χώρα στην οποία δεν θα πλήξει ποτέ ο επισκέπτης, 365 μέρες τον χρόνο.  Μια χώρα όπου το ταξίδι γίνεται εμπειρία ζωής.

Περίπου 1.000.000 αρχαιολογικοί χώροι που αξίζει να επισκεφθείτε

Τα ίχνη της παρουσίας των Ελλήνων είναι εμφανή σε όλη την χώρα, και το ταξίδι στο Ιράν είναι μια ευκαιρία για να δει από κοντά όσα ενώνουν τις δύο αυτές χώρες με την αρχαία ιστορία.

Έρημος, Όαση, Σκι σε χιονοδρομικά κέντρα, Δάση, Θάλασσα, Βουνό…  στο Ιράν μπορείς να συνδυάσεις τα πάντα!

Η καλύτερη εποχή για να επισκεφθεί κάποιος το Ιράν είναι το διάστημα Μάρτιος – Μάϊος ή Σεπτέμβριος – Νοέμβριος, καθώς ο καιρός είναι πιο ήπιος. Ιδιαίτερα ήπιο είναι το κλίμα κοντά στις ακτές.

ΚΟΥΖΙΝΑ

Η Περσική κουζίνα είναι εξωτική, υγιεινή, ενώ συνδυάζει πολλές γεύσεις και πολλά χρώματα.
Αρωματικά μπαχαρικά δίνουν ιδιαίτερο άρωμα και γεύση.
Δοκιμάστε ένα απλό ρύζι ατμού με σαφράν, μέχρι και ένα πιάτο από αρνί με χορταρικά και λεμόνι που χρειάζεται ώρες για να ετοιμαστεί.

Η ιρανική κουζίνα είναι μια τελετουργία.

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ

Τα περσικά χαλιά είναι γνωστό ότι αξίζει τον κόπο να τα δείτε στην αγορά του Ιράν. Η ποιότητά τους, η λεπτομερής εργασία και αντοχή τους καθώς και τα πολύπλοκα σχέδιά τους, εγγυώνται μια επιτυχή αγορά.

Τα βάζα και κεραμεικά του Ιράν επίσης θα σας τραβήξουν το ενδιαφέρον, καθώς είναι διακοσμημένα με έντονα αλλά προσεγμένα χρώματα και πολλές λεπτομέρειες στα σχέδιά τους.

Χαρακτικά και μπρούτζινα είδη διακόσμησης είναι επίσης κάτι που θα σας κρατήσει αρκετά στα μαγαζιά.

Και φυσικά, τα μπαχαρικά στις αγορές του Ιράν. Πολύχρωμα μαγαζιά με πολλά αρώματα Ανατολής.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΠΟΛΕΙΣ

  1. ΣΙΡΑΖ. Η πόλη των ποιητών Σααντί και Χαφέζ. Θα πρέπει να επισκεφθείτε τους κήπους Εράμ, το κάστρο και φυσικά την αγορά για την βόλτα σας.
  2. ΠΕΡΣΕΠΟΛΗ. Σημαντική αρχιτεκτονική και ζωντανά τα ίχνη του Μεγάλου Αλεξάνδρου σε αυτή την πόλη. Η βάση της άλλοτε περσικής αυτοκρατορίας.
  3. ΓΙΑΖΝΤ. Η πόλη από πηλό, με τα θολωτά σπίτια. Μια παραμυθένια εικόνα της Ανατολής.
  4. ΙΣΠΑΧΑΝ. Παλάτια, τζαμιά, πολλά δέντρα, υπαίθριες αγορές, γέφυρες στο ποτάμι  – ένα σκηνικό ανατολικού ονείρου.
  5. ΤΕΧΕΡΑΝΗ. Η πρωτεύουσα πόλη του Ιράν. Μια βόλτα στον εθνικό Κήπο και στην αγορά, αλλά και στο μουσείο με τους πολύ ενδιαφέροντες θησαυρούς, θα σας ικανοποιήσει.
  6. ΚΑΝΤΟΒΑΝ. Αν έχετε δει εικόνες της Καππαδοκίας, θα τις θυμηθείτε εδώ. Παράξενα κτίσματα, κωνικά σπίτια, που θα σας θυμίσουν μυρμηγκοφωλιές.
  7. ΑΡΝΤΑΜΠΙΛ. Ο ιερός τόπος. Μετάξι και χαλιά είναι τα προϊόντα που μπορείτε εδώ να βρείτε σε αφθονία.

ΜΟΥΣΕΙΑ

Εάν σας ενδιαφέρει η ιστορία, και κυρίως η ιστορία του Ισλάμ, θα πρέπει να επισκεφθείτε το Ισλαμικό Μουσείο της Τεχεράνης, με ευρήματα πολλών εποχών.

Εάν όμως θέλετε κάτι πιο «μουσικό», τότε το Μουσείο Μουσικής του Ισφαχάν θα το βρείτε πολύ ενδιαφέρον, καθώς θα μάθετε αρκετά και για την παράδοση της χώρας.

Φυσικά το Μουσείο Χαλιών είναι κάτι που θα πρέπει να δείτε εάν επισκεφθείτε το Ιράν, για ευνόητους λόγους.

Με πόλεις βγαλμένες κατευθείαν από τις «Χίλιες και Μια Νύχτες» και μοναδικούς αρχαιολογικούς χώρους, με πλούσια ιστορία και εκπληκτική κουζίνα, το Ιράν είναι ένα συναρπαστικό αίνιγμα.
Previous Article Να σταματήσει τώρα η αιχμαλωσία του Τουρισμού
Next Article Λ. Τσιλίδης: Να στηρίξουν οι τράπεζες τη δημιουργία ηλεκτρονικών τουριστικών γραφείων

RELATED ARTICLES