ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Η Ομοσπονδία FEDHatta αντιμετώπισε την προηγούμενη εβδομάδα μία σοβαρή περίπτωση παράνομα οργανωμένης εκδρομής από την Τουρκία, χαρακτηριστική της μη εφαρμογής των προβλεπόμενων από τον Ν. 393/1976, την οποία έχουν επισημάνει πολλές φορές στο παρελθόν τόσο ο Σύνδεσμός μας όσο και η Ομοσπονδία FEDHatta.

Πρόκειται για ένα γκρουπ που ταξίδευε στην Ελλάδα, στην Πάργα και στα Μετέωρα, από τις 6 έως τις 10 Απριλίου. Σε συνέχεια τυπικού ελέγχου από το Ελληνικό Προξενείο στην Κωνσταντινούπολη, στο πλαίσιο της διαδικασίας για την έκδοση visa για τη χώρα μας, αποδείχθηκε ότι δεν υπήρχε συνεργασία με ελληνικό τουριστικό γραφείο για την πραγματοποίηση της συγκεκριμένης εκδρομής, καθώς τα έγγραφα και τα voucher του ελληνικού τουριστικού γραφείου που δηλωνόταν ως διοργανωτής της ήταν πλαστογραφημένα και το τελευταίο δεν είχε καμία σχέση με την εκδρομή.

Μετά από σχετική καταγγελία της Ομοσπονδίας προς την Π.Υ.Τ. Ανατ. Μακεδονίας-Θράκης και το Τελωνείο Κήπων, το τουριστικό λεωφορείο που μετέφερε τους συγκεκριμένους ταξιδιώτες κρατήθηκε στα σύνορα για πολλές ώρες, προκειμένου να πραγματοποιηθούν όλοι οι απαιτούμενοι έλεγχοι.

Με την παρέμβαση της FEDHatta έγινε ό,τι ήταν απαραίτητο (π.χ. μεσολάβηση για την πληρωμή των ξενοδοχείων κλπ.) για την κατά το δυνατόν ομαλή συνέχιση της εκδρομής, έτσι ώστε οι ταξιδιώτες να μην ταλαιπωρηθούν ακόμη περισσότερο.

Επιπλέον, ενημερώθηκε άμεσα ο τουρκικός σύνδεσμος τουριστικών γραφείων “TURSAB” για το όλο θέμα, ο οποίος ενέπλεξε τους δικηγόρους του. Υπενθυμίζουμε ότι στην Τουρκία ισχύει πολύ αυστηρά η υποχρέωση των ξένων τουριστικών γραφείων να συνεργάζονται με τουρκικά γραφεία για κάθε τουριστική υπηρεσία που πρόκειται να παράσχουν στη χώρα και οι σχετικοί έλεγχοι είναι συνεχείς και αποτελεσματικοί.

Η υπόθεση αυτή είναι μόνο ένα παράδειγμα του τι συμβαίνει κατά κόρον με παράνομα οργανωμένες εκδρομές, όχι μόνο από την Τουρκία, αλλά και από άλλες τρίτες χώρες, οι οποίες μόνο τυχαία μπορεί να γίνουν αντιληπτές, αφού οι σχετικοί έλεγχοι από τις αρμόδιες αρχές είναι ελλιπείς ή εντελώς ανύπαρκτοι.
Το αποτέλεσμα είναι να μην προστατεύονται οι νόμιμα λειτουργούσες ελληνικές επιχειρήσεις ακόμη και από ποινικά κολάσιμες πράξεις, όπως είναι η πλαστογραφία των εγγράφων τους και η παράνομη χρήση του αποτελέσματος των πράξεων αυτών, να μπορεί ο οποιοσδήποτε να υποκλέπτει το έργο των ελληνικών τουριστικών γραφείων εξευτελίζοντας το ελληνικό κράτος και, φυσικά, να υπάρχει εκτεταμένη φοροδιαφυγή και εισφοροδιαφυγή, δεδομένου του όγκου των παράνομα οργανωμένων εκδρομών που δεν ελέγχονται ποτέ.

Η FEDHatta ήδη ενημέρωσε την αρμόδια Υπουργό και προέβη σε καταγγελία κατά των ξενοδοχείων, που δέχτηκαν κρατήσεις από τρίτη χώρα χωρίς τη μεσολάβηση ελληνικού τουριστικού γραφείου που λειτουργεί νόμιμα. Θα συνεχίσει δε τις πιέσεις, όπως και ο Σύνδεσμός μας, για την άμεση αποστολή μιας εγκυκλίου από το Υπουργείο προς τις Π.Υ.Τ. όλης της χώρας, με εντολή για την αυστηρή εφαρμογή του Ν. 393/1976 στο σύνολό του και οδηγίες για τη διενέργεια εξονυχιστικών ελέγχων από την πλευρά τους, προκειμένου να αποκατασταθεί κάποτε η νομιμότητα, στον μέγιστο δυνατό βαθμό, στον τομέα της παροχής τουριστικών υπηρεσιών, ο οποίος σήμερα είναι ορθάνοιχτος σε κάθε είδους και μορφής παρανομία.

Καλούμε όλους τους συναδέλφους να μας ενημερώνουν άμεσα για οποιαδήποτε παρανομία πέφτει στην αντίληψή τους στις περιοχές τους, η οποία αφορά ξένα τουριστικά γραφεία, ξενοδοχεία κλπ., έτσι ώστε να μπορούν να γίνονται παρεμβάσεις για την πάταξή τους και για την προάσπιση του επαγγέλματός μας.

Previous Article Έκθεση TITE– Τεχεράνη
Next Article Επίσκεψη στα Τζουμέρκα

RELATED ARTICLES