ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας FedHATTA συμμετείχε ως ομιλητής στην Ημερίδα της 31ης Μαΐου, που διοργάνωσαν στην Εύβοια o Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σίμος Κεδίκογλου και η Υφυπουργός Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη, παρουσία εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, υπηρεσιακών παραγόντων των Υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και Τουρισμού, εκπροσώπων αλιευτικών φορέων από όλη τη χώρα και πλήθους συμμετεχόντων.

Τίτλος της Ημερίδας: «Ο Αλιευτικός Τουρισμός στην Ελλάδα».

Μεταξύ των ομιλητών: Η εκπρόσωπος της ειδικής υπηρεσίας διαχείρισης ΕΠΑλΘ (Μονάδα Β1) Μαρία Μπερτάκη – η Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Αλιείας του Υπ.Α.Α.Τ. Μαρίνα Πέτρου – η Συντονίστρια Μονοταμειακού Προγράμματος ΤΑΠΤοΚ Καβάλας-Αναπτυξιακή Καβάλας ΑΕ–ΟΤΑ Ευαγγελία Λυμπεροπούλου – και ο Υπεύθυνος Αλιείας πεδίου της WWF Ελλάς Μιχάλης Μαργαρίτης.

Ο σκοπός της Ημερίδας ήταν αφ’ ενός να αναδειχθεί η Ελλάδα ως διεθνής προορισμός του αλιευτικού τουρισμού, αφ’ ετέρου να ενημερωθεί ο αλιευτικός κλάδος για τα οφέλη που μπορεί να αποκομίσει από αυτή την τακτική.

Συνοπτικά, η τοποθέτηση του Προέδρου της FedHATTA, Λύσανδρου Τσιλίδη, ανέφερε τα εξής:
Βασική προϋπόθεση για να θέσουμε τον Αλιευτικό Τουρισμό σε ένα πλαίσιο, είναι η παρουσία των επαγγελματιών αλιέων, στους οποίους θα πρέπει να στρέψουμε την προσοχή μας, καθώς είναι απαραίτητοι, ως οι επίσημοι συνοδοί των γκρουπ που θα αγοράσουν αυτή την δραστηριότητα. Οι αλιείς αυτοί γνωρίζουν πώς να συμπεριφέρονται στην φύση – γιατί δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι υπάρχουν κανόνες στην αλιεία ώστε να προφυλαχθεί η χλωρίδα και πανίδα των θαλάσσιων δρόμων, των θαλάσσιων πάρκων, και φυσικά να ληφθούν υπ’ όψιν και οι θαλάσσιες περιοχές που θεωρούνται ότι έχουν αρχαιολογικό ενδιαφέρον. Οι αλιείς επίσης, μπορούν να παρέχουν ασφάλεια για την πραγματοποίηση της δραστηριότητας, καθώς γνωρίζουν τους κινδύνους και ξέρουν πώς να τους αποφεύγουν.

Το ΦΕΚ του 2015 που θεσμοθέτησε το πλαίσιο του Αλιευτικού Τουρισμού (97/20.1.2015) καθορίζει τους όρους και τις προϋποθέσεις για την άσκηση αυτής της δραστηριότητας, καθώς και τον τύπο των επαγγελματικών αλιευτικών σκαφών που μπορούν να χρησιμοποιούνται, γιατί δεν μιλάμε για μια καθαρά επαγγελματική αλιευτική δραστηριότητα αλλά για ένα τουριστικό αντικείμενο. Επομένως θα πρέπει να πληροί προϋποθέσεις ως προς αυτό. Μιλάμε πια για μια μορφή υπαίθριου τουρισμού και βασική μας μέριμνα θα πρέπει να είναι η ικανοποίηση του ταξιδιώτη, η ασφάλειά του, και η δυνατότητά του να συμμετέχει σε μια δραστηριότητα, με όλους τους κανόνες ασφάλειας, υγιεινής και συνέπειας.

Ο Αλιευτικός Τουρισμός, μπορεί να δώσει στον ταξιδιώτη την δυνατότητα να συμμετέχει στην ατμόσφαιρα και στον τρόπο ζωής των ανθρώπων, με τις γιορτές και τα έθιμά τους, την τοπική κουζίνα και την διασκέδαση – γεγονός που -από τουριστικής πλευράς- αποτελεί και το κύριο συστατικό για μια επιτυχημένη συνταγή για τον τουρισμό εμπειρίας.

Τα τουριστικά γραφεία είναι αυτά που θα επεξεργαστούν στο σύνολό του τον Αλιευτικό Τουρισμό, και η Ομοσπονδία FedHATTA μπορεί να αναλάβει να ενημερώσει τα μέλη της, τις Ενώσεις Τουριστικών Γραφείων της Ελλάδας και να τις κάνει πιο συνειδητές ως προς αυτό το τουριστικό προϊόν, το οποίο, έως σήμερα δεν έχει αναπτυχθεί στην Ελλάδα όσο θα του άξιζε – αλλά και τους διεθνείς Συνδέσμους Τουριστικών Γραφείων, για αυτή την δράση.

Previous Article Ο τουρισμός υπαίθριων δραστηριοτήτων χρειάζεται υπευθυνότητα
Next Article Μέτρα προστασίας κατά του Covid-19 για το χρονικό διάστημα από 01.06 έως 15.06.2022

RELATED ARTICLES