2 ΧΡΟΝΙΑ ΑΤΕΛΕΣΦΟΡΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΤΗΣ ΝΔ ΣΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ
Η κυβερνητική πολιτική και η διαχείριση της κρίσης στον τουριστικό τομέα τη χρονιά που μας πέρασε υπήρξε ερασιτεχνική και ανεπαρκής, τόσο σε επιτελικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο υγειονομικής ασφάλειας και στήριξης των επιχειρήσεων και των εργαζόμενων του κλάδου.
Tα καθυστερημένα υγειονομικά πρωτόκολλα, ο ελλιπής έλεγχος των ταξιδιωτών, η οριζόντια διαχείριση περιοχών διαφορετικής επιδημιολογικής επιβάρυνσης, τα προβλήματα στη διαχείριση των κρουσμάτων και τη δημιουργία ξενοδοχείων covid – που πολλά ακόμα παραμένουν απλήρωτα – αποκάλυψαν έλλειμμα διαχειριστικής ικανότητας. Το ίδιο και τα ανοιγοκλεισίματα των χερσαίων συνόρων, ο συνωστισμός των οδικών τουριστών, τα θέματα με τις φόρμες εντοπισμού ταξιδιώτη αλλά και η παράλογη πληρότητα στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες και τα ΜΜΜ. Αυτά, σε συνδυασμό με την ασαφή και ελλειμματική ενημέρωση των τουριστών και των επαγγελματιών του κλάδου, συνέθεσαν μια κατάσταση που κόστισε στον τουρισμό.
Όμως και προϋπάρχοντα της πανδημίας προβλήματα, όπως η κατάρρευση της Thomas Cook και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, παρέμειναν χωρίς αντιμετώπιση.
Η κυβέρνηση ούτε φέτος πείθει ότι διαθέτει ολοκληρωμένο σχέδιο για τον τουρισμό. Η εικόνα στην τουριστική αγορά είναι ρευστή και αβέβαιη. Οι κρατήσεις σχεδόν ανύπαρκτες. Η πανδημία βρίσκεται σε εξέλιξη, η σεζόν τυπικά έχει ανοίξει αλλά οι υγειονομικές δομές στους τουριστικούς προορισμούς δεν έχουν ενισχυθεί. Ούτε ο εμβολιασμός των εργαζομένων του κλάδου έχει ξεκινήσει ακόμα. Οι επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι δεν έχουν εκπαιδευτεί στα βελτιωμένα υγειονομικά πρωτόκολλα.
Οι χερσαίες πύλες εισόδου στη χώρα δεν έχουν εκσυγχρονιστεί και ενισχυθεί κατάλληλα ούτε λειτουργούν πλήρως, δημιουργώντας ζητήματα στον οδικό τουρισμό, που είναι νευραλγικής σημασίας ειδικά για τη Β. Ελλάδα. Αλλά και η πρόοδος στις διμερείς συμφωνίες της χώρας, απέχει μακράν της αναμενόμενης.
Το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό covid για τα ταξίδια τελικά τίθεται σε ισχύ την 1η Ιουλίου, αρκετά αργά.
Ο τουριστικός κλάδος ταλανίζεται. Χιλιάδες επιχειρήσεις έκλεισαν, φυτοζωούν ή απειλούνται με λουκέτο. Οι εργαζόμενοι βιώνουν ανασφάλεια και εργασιακά κεκτημένα ετών διακυβεύονται, γεγονός που εντείνεται με το εκκολαπτόμενο εργασιακό νομοσχέδιο. Η ανεργία αυξάνεται, πολλοί έχουν μείνει απροστάτευτοι ή χωρίς επαρκή στήριξη. Με το επίσημο άνοιγμα του τουρισμού και τη λήξη της κυβερνητικής προστασίας, χιλιάδες λουκέτα και σωρεία απολύσεων απειλούν επιχειρηματίες και εργαζόμενους. Η Πολιτεία οφείλει να στηρίξει περαιτέρω τον κλάδο, ώστε η μετάβαση στην μετά την πανδημία εποχή να γίνει χωρίς εκτεταμένες απώλειες και να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του ελληνικού τουριστικού επιχειρείν και οι θέσεις εργασίας.
Η κυβέρνηση εγκαλείται και για το περσινό καχεκτικό πρόγραμμα εσωτερικού τουρισμού αλλά και για την ανάλογη φετινή ατολμία της που στερεί την ανάσα επιβίωσης σε πολλές επιχειρήσεις.
Δείχνει όμως να αγνοεί συστηματικά και την αναγκαιότητα του μακρόπνοου σχεδιασμού στον τουρισμό. Η τουριστική εκπαίδευση χρειάζεται εκσυγχρονισμένο πλαίσιο, ώστε το ανθρώπινο δυναμικό να αποκτήσει νέα ποιότητα. Το θέμα των δασικών χαρτών χρονίζει, εμποδίζοντας τις επενδύσεις. Η κρουαζιέρα χρειάζεται επανασχεδιασμό και το διαχρονικό αίτημα για δημιουργία Οργανισμών Διαχείρισης Προορισμού (DMOs) δεν έχει ακόμα ικανοποιηθεί. Η επικαιροποίηση του τουριστικού προϊόντος και η επιμήκυνση της σεζόν είναι άμεσα ζητούμενα.
Στο Σχέδιο Ανάκαμψης της κυβέρνησης, ο τουρισμός επωφελείται έμμεσα, με την προσέγγιση κι εδώ να είναι αποσπασματική, χωρίς στοχοθετημένη πολιτική.
Τουλάχιστον, υιοθετήθηκε σε μεγάλο μέρος της η πρόταση του Κινήματος Αλλαγής, η οποία διατυπώθηκε κατά την τηλεδιάσκεψη του τομέα τουρισμού με τη FedHATTA, για κατά προτεραιότητα εμβολιασμό σε νησιά κάτω των 5.000 κατοίκων.
Υπάρχουν όμως τόσα να γίνουν ακόμα και η κυβέρνηση δείχνει να πελαγοδρομεί αντί να οδηγεί τον τουρισμό σε απάνεμα λιμάνια.
Γιώργος Φραγγίδης
Βουλευτής Κιλκίς
ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ