ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ιδιαίτερα θετικά είναι τα μηνύματα από τις εργασίες του συνεδρίου της ASTA, Athens Destination Expo 2018, που διεξήχθη από τις 14 έως τις 16 Απριλίου στην Αθήνα, όσον αφορά τις προοπτικές αύξησης του εισερχομένου τουρισμού από τις ΗΠΑ.

Έτσι επιβεβαιώνεται ο στόχος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συνδέσμων Γραφείων Ταξιδίων & Τουρισμού, FedHATTA – η οποία μετά από πολύμηνες προσπάθειες κατάφερε να προσελκύσει το συνέδριο στην Αθήνα – για διψήφιο ποσοστό αύξησης των Αμερικανών τουριστών στην Ελλάδα τα επόμενα χρόνια ως αποτέλεσμα της διοργάνωσης.

Σε κοινή συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν σήμερα, Δευτέρα, η ASTA και η FedHATTA, έγινε γνωστό ότι στο πλαίσιο του συνεδρίου της Αθήνας, στο οποίο συμμετέχουν πάνω από 500 σύνεδροι εκ των οποίων 350 Αμερικανοί τουριστικοί πράκτορες, πραγματοποιήθηκαν πάνω από 1.100 b2b συναντήσεις μεταξύ Ελλήνων και Αμερικανών επαγγελματιών.

Το ενδιαφέρον των Αμερικανών τουριστικών πρακτόρων ήταν έκδηλο καθόλη τη διάρκεια του συνεδρίου, με επισκέψεις στα περίπτερα των Ελλήνων εκθετών αλλά και με την πρόθεση το 77% να «πουλήσει» Ελλάδα μετά τη συμμετοχή του σε αυτό.

O πρόεδρος της ASTA, κ. Zane Kerby, δήλωσε εντυπωσιασμένος από το ενδιαφέρον των συμμετοχών που ήταν περισσότερες από προηγούμενες διοργανώσεις του Destination Expo. Δήλωσε επίσης ενθουσιασμένος από τη φιλοξενία του συνεδρίου στην Αθήνα και τη στήριξη του υπουργείου Τουρισμού, του ΕΟΤ και της FedHATTA στη διοργάνωσή του.

Οι αυξημένες συμμετοχές των Αμερικανών τουριστικών πρακτόρων, δήλωσε, αποτελεί ένδειξη ότι οι επαγγελματίες από τις ΗΠΑ αναγνωρίζουν μεγάλες δυνατότητες αύξησης των πωλήσεών τους για Ελλάδα, είτε τώρα είτε στο μέλλον, κάτι που μεταφράζεται σε περισσότερους Αμερικανούς τουρίστες στη χώρα μας.

Αυτή τη στιγμή, είπε, οι Αμερικανοί είναι η 11η σημαντικότερη αγορά εισερχόμενου τουρισμού στην Ελλάδα σε επίπεδο αφίξεων και η 4η σε επίπεδο εισπράξεων.

Όπως τόνισε, οι Αμερικανοί ταξιδεύουν πλέον περισσότερο από ποτέ στο εξωτερικό επιδιώκοντας να ανακαλύψουν νέους προορισμούς σε όλο τον κόσμο και η Ελλάδα ανταποκρίνεται στα ζητούμενά τους, που είναι η ασφάλεια, ο τουρισμός ευεξίας, ο πολιτισμός και οι αυθεντικές εμπειρίες.

Ο πρόεδρος του ΔΣ της ASTA, κ. Jay M. Ellenby, υπογράμμισε από την πλευρά του ότι το ενδιαφέρον των Αμερικανών τουριστών εστιάζεται σε πολύ μεγάλο βαθμό στα ταξίδια με επίκεντρο τον πολιτισμό και την ιστορία. Το συνέδριο, τόνισε, είναι η κατάλληλη ευκαιρία για τα τουριστικά γραφεία των ΗΠΑ να ανακαλύψουν από κοντά τις ομορφιές της Ελλάδας και να μεταδώσουν στους πελάτες τους τη διάθεση για διακοπές σε αυτήν.

Ο πρόεδρος της FedHATTA, κ. Λύσανδρος Τσιλίδης, επισήμανε ότι η Ελλάδα υποδέχεται εδώ και 35 χρόνια Αμερικανούς τουρίστες σε καθιερωμένους προορισμούς της, ενώ πρόσφατα αυξημένο ενδιαφέρον παρουσιάζουν για τη συγκεκριμένη αγορά και εναλλακτικοί ελληνικοί προορισμοί, καθώς και η ευρύτερη περιοχή της Ευρώπης και της Μεσογείου. Τόνισε δε την ανάγκη να προσαρμοσθούν οι τουριστικοί επαγγελματίες και τα προϊόντα τους στις απαιτήσεις των ταξιδιωτών.

Από έρευνα της ASTA για τους Αμερικανούς millennials τουρίστες, προκύπτει ότι κύριο ενδιαφέρον τους στις διακοπές είναι η περιήγηση σε αξιοθέατα (39%) και ακολουθεί η γαστρονομία/πολιτισμός και η εξερεύνηση άλλων πολιτισμών.

Λαμπερή τελετή έναρξης του συνεδρίου και δεξίωση στο Ζάππειο

Την Κυριακή, 15 Απριλίου, πραγματοποιήθηκε η τελετή έναρξης του συνεδρίου της ASTA στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού, παρουσία εκατοντάδων Αμερικανών τουριστικών πρακτόρων που συμμετέχουν στο συνέδριο, της υπουργού Τουρισμού, κ. Έλενας Κουντουρά, του πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα, κ. Τζέφρι Πάιατ, καθώς και εκπροσώπων του ΕΟΤ, της FedHATTA, της ASTA, τουριστικών φορέων και προσωπικοτήτων του ελληνικού τουρισμού.

Η τελετή πραγματοποιήθηκε σε πανηγυρικό κλίμα για την Ελλάδα και τον πολιτισμό της, ενώ η σοπράνο Αναστασία Ζαννή ερμήνευσε συνοδεία της Μπάντας του Πολεμικού Ναυτικού τους εθνικούς ύμνους Ελλάδας και ΗΠΑ και ελληνικά τραγούδια που έχουν συνδεθεί άρρηκτα με την Ελλάδα και τον πολιτισμό της στο εξωτερικό εδώ και πολλά χρόνια.

Την ίδια ημέρα, η FedHATTA παρέθεσε δεξίωση στους αμερικανούς τουριστικούς πράκτορες, με παραδοσιακά ελληνικά εδέσματα, κρασί, μουσική και χορούς από την Ελλάδα, στο Ζάππειο Μέγαρο. Μεγάλοι συντελεστές της δεξίωσης ήταν ο ΕΟΤ, η Περιφέρεια Ν. Αιγαίου και Κρήτης, η Grecotel και η Celestyal Cruises.

Tους συνέδρους υποδέχθηκε η μπάντα του Δήμου Αθηναίων καθώς και μέλη και χορευτές του Εθνομουσικολογικού Ιδρήματος Πέτρου Γ. Ζήση με παραδοσιακές φορεσιές. Οι αμερικανοί τουριστικοί πράκτορες δοκίμασαν παραδοσιακά ποτά ελληνικής παραγωγής, θαύμασαν από κοντά είδη λαϊκής τέχνης αντιπροσωπευτικά του ελληνικού πολιτισμού και στη συνέχεια απόλαυσαν πιάτα της ελληνικής κουζίνας.

Προσφέρθηκαν ακόμη γαστρονομικές προτάσεις από την Κρήτη και το Νότιο Αιγαίο. Η βραδιά συνεχίστηκε με τραγούδια και χορούς που θυμίζουν έντονα Ελλάδα.

Υπενθυμίζεται ότι οι σύνεδροι θα συμμετάσχουν σε πάνω από 60 fam trip σε όλη την Ελλάδα προκειμένου να αποκτήσουν ταξιδιωτικές εμπειρίες από τη χώρα μας.

Το συνέδριο της ASTA διοργανώθηκε με τη συμβολή της FedHATTA, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Τουρισμού, του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, και πραγματοποιήθηκε με την αιγίδα και την υποστήριξη του ΕΟΤ.

Previous Article Athens ASTA Destination Expo: Ξεκινά το μεγάλο γεγονός για τον ελληνικό τουρισμό
Next Article Θερινό Ωράριο Μουσείων και Αρχαιολογικών Χώρων 2018

RELATED ARTICLES