ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Την αγωνία τους για την επιβίωση των τουριστικών γραφείων κατά τη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης και την ανάγκη για εξειδικευμένα και όχι οριζόντια μέτρα στον κλάδο, εξέφρασαν οι Πρόεδροι των Ενώσεων-Μελών της Ομοσπονδίας FedHATTA (Ομοσπονδία Συνδέσμων Γραφείων Ταξιδίων & Τουρισμού) σε τηλεδιάσκεψη που πραγματοποίησε η FedHATTA την Τρίτη, 10 Μαρτίου 2021 με στελέχη του Κινήματος Αλλαγής.

Η τηλεδιάσκεψη πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του δεύτερου κύκλου ενημερωτικών συναντήσεων της Ομοσπονδίας με την Πολιτεία και όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα σχετικά με τις επιπτώσεις της πανδημίας στον ελληνικό τουρισμό.

Κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης οι εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας ενημέρωσαν το ΚΙΝΑΛ για θεσμικά θέματα που ταλανίζουν χρόνια τον κλάδο λόγω συναρμοδιότητας Υπουργείων αλλά και για τις προκλήσεις που θέτει η πανδημία για μία ακόμη τουριστική σεζόν.

Bασική αγωνία του τουριστικού κόσμου είναι η αβεβαιότητα τόσο για την ημερομηνία επαννεκίνησης του τουρισμού, όσο και για τον τρόπο επαννεκίνησης. Όπως είναι γνωστό, ο τουρισμός λειτουργεί ετεροχρονισμένα σε παγκόσμιο επίπεδο και είναι αναγκαίο να είναι γνωστές εκ των προτέρων οι διαδικασίες που θα δρομολογηθούν όταν τα ταξίδια θα είναι πλέον εφικτά, καθώς και τα πρωτόκολλά που θα ισχύσουν για να έρθει κάποιος στην Ελλάδα.

Οι εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας τόνισαν ότι εκτός από τον παραθεριστικό τουρισμό, τις περιηγήσεις και τα city breaks, που αναμένεται να ανοίξουν νωρίτερα από άλλες μορφές τουρισμού οι υπόλοιπες, όπως η κρουαζιέρα και τα MICE αναμένεται να επανέλθουν πολύ αργότερα, το 2023-2024 και για το λόγο αυτό είναι κρίσιμο να υπάρξει το συντομότερο δυνατό σαφής πολιτική.

Έγινε δε ξεκάθαρο στους εκπροσώπους του ΚΙΝΑΛ ότι τα τουριστικά γραφεία, παρότι δεν ανήκουν στους κλάδους που έχουν κλείσει με κρατική εντολή, αλλά στους πληττόμενους, παραμένουν (σε αντίθεση με άλλους κλάδους) ουσιαστικά κλειστά από τον Μάρτιο του 2020 (με μικρό 3μηνο διάλλειμα το καλοκαίρι). Για το λόγο αυτό είναι επιβεβλημένο να υπάρξει εξειδικευμένη και όχι οριζόντια αντιμετώπιση από την Πολιτεία με ορίζοντα το τέλος του 2021 και με ουσιαστικά μέτρα που θα δώσουν στον κλάδο ρευστότητα και θα του επιτρέψουν να επιβιώσει.

Έμφαση δόθηκε επίσης στην θέση της Ελλάδας στον ανταγωνισμό όσον αφορά τόσο την προετοιμασία για το άνοιγμα της αγοράς (όπως τα πρωτόκολλα, αλλά και ο εμβολιασμός των εργαζομένων στον τουρισμό),  όσο και στο προσφερόμενο προϊόν και βέβαια στις υποδομές της χώρας (πχ μαρίνες, συνεδριακά κέντρα, κλπ). Οι εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας υπογράμμισαν επίσης ότι πρέπει να υπάρξει στοχευμένη και συγκροτημένη προβολή της χώρας μας από Πολιτεία, περιφέρειες και δημους καθώς και δράσεις για την τόνωση των τουριστικών ροών.

Επιπλέον τονίστηκε ότι τα τουριστικά γραφεία χρειάζονται τα απαιτούμενα εργαλεία δουλειάς για να μπορέσουν να πουλήσουν τον προορισμό «Ελλάδα», όπως κίνητρα για ανανέωση του στόλου των τουριστικών λεωφορείων, ανταγωνιστικές τιμές στα συστατικά του πακέτου ( πχ μειωμένο ΦΠΑ), ένα καλά οργανωμένο ακτοπλοϊκό δίκτυο με προγραμματισμένα δρομολόγια και άλλα.

Σημαντικό εργαλείο όμως είναι και η άρση των εμποδίων και των αντικινήτρων που υπάρχουν στο θεσμικό πλαίσιο, το οποίο χρειάζεται συστηματικό εκσυγχρονισμό.

Οι εκπρόσωποι του ΚΙΝΑΛ, αφουγκραζόμενοι την κραυγή αγωνίας του κλάδου, επισήμαναν τον καθοριστικό και κυρίαρχο ρόλο των τουριστικών γραφείων- διοργανωτών εκδρομών, στην τουριστική αλυσίδα και δεσμεύθηκαν να υπάρξει εποικοδομητική συνεργασία με την FedHATTA, για την προώθηση των αιτημάτων του κλάδου, αλλά και για την επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει.

Οι συναντήσεις της Ομοσπονδίας,  θα συνεχιστούν , μετά τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ, και  με τους εκπροσώπους των υπολοίπων κομμάτων της Βουλής.

Οι εκπρόσωποι του ΚΙΝΑΛ που μετείχαν στη τηλεδιάσκεψη ήταν ο Υπεύθυνος Κοινοβουλευτικού Τομέα Τουρισμού κ. Γ. Φραγγίδης, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος κ. Μ. Κατρίνης, ο Τομεάρχης Τουρισμού κ. Γ. Νικητιάδης, και τα μέλη της Γραμματείας του Τομέα Τουρισμού, κ. Γ. Πουσσαίος και κα. Ολ. Λόη.

Την FedHATTA εκπροσώπησαν οι: Λύσανδρος Τσιλίδης, Πρόεδρος FedHATTA- Νικόλας Κελαϊδίτης, Αντιπρόεδρος FedHATTA, Πρόεδρος  Δ.Σ. ΗΑΤΤΑ- Γιώργος Μαρούτσος, Γενικός Γραμματέας FedHATTA, Πρόεδρος ΠΕΤΑΓΑ – Παναγιώτης  Ποδηματάς, Α΄Αντιπρόεδρος HAPCO – Στράτος Μπερέτης, Πρόεδρος Σύνδ. Τουριστικών & Ταξιδιωτικών Γραφείων Ρεθύμνου- Σπύρος Χαλκιόπουλος, Πρόεδρος Συνδ. Ταξιδιωτικών Πρακτόρων Κέρκυρας-  Δημήτρης Πετρόπουλος, Πρόεδρος Ένωσης Τουριστικών Γραφείων Πάρου Νάξου- Παναγιώτης Χατζηκυριάκος, Πρόεδρος Ένωσης Τουριστικών Ταξιδιωτικών & Ναυτικών Πρακτόρων Λέσβου-Γιολάντα Κάππα, Ταμίας Ένωσης Τουριστικών Γραφείων Ρόδου- Καλλιόπη Ξυνοπούλου, Αντιπρόεδρος Ένωσης Τουριστικών και Ταξιδιωτικών γραφείων Μακεδονίας – Θράκης- Στράτος Μαγκουσάκης, Πρόεδρος Σύνδεσμος Ιδιοκτητών Τουρ. λεωφορείων Κρήτης- Άγγελος Λάμπρου, Αντιπρόεδρος HATTA- Μάρκος Σπυρομίλιος, Αντιπρόεδρος HATTA – Μάριος Καμμένος, Αντιπρόεδρος HATTA- Αριστείδης Τσαλδάρης, Γενικός Γραμματέας HATTA – Νεκτάριος Κατσιγιάννης, Μέλος ΗΑΤΤΑ, Τομέας Τουριστικών Λεωφορείων.

Previous Article Στα όρια της αντοχής του ο κλάδος των τουριστικών γραφείων
Next Article Νέα K.Y.A. με τους ΚΑΔ των επιχειρήσεων που δικαιούνται αναστολή προθεσμιών όσον αφορά αξιόγραφα

RELATED ARTICLES