ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Τα ζητήματα που αντιμετωπίζουν τα τουριστικά γραφεία στην τρέχουσα περίοδο της πανδημίας παρουσίασαν στον υπουργό Τουρισμού, κ. Χάρη Θεοχάρη, εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συνδέσμων Γραφείων Ταξιδίων & Τουρισμού, FedHATTA, από όλη την Ελλάδα, σε ευρεία τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε με τον υπουργό την Παρασκευή, 13 Νοεμβρίου.

Στην τηλεδιάσκεψη, στην οποία μετείχαν εκπρόσωποι από όλα τα μέλη-Ενώσεις της Ομοσπονδίας, έγινε παρουσίαση στον Υπουργό όλων των επιμέρους ζητημάτων που απασχολούν τα τουριστικά γραφεία και αφορούν τόσο τα μέτρα ενίσχυσης της βιωσιμότητάς τους όσο και τα θεσμικά προβλήματα του κλάδου.

Συγκεκριμένα, ενώπιον του υπουργού τέθηκε μια οκτασέλιδη ατζέντα ζητημάτων προς επίλυση και μέτρων στήριξης που είναι αναγκαίο να ληφθούν από την Πολιτεία, για έναν κλάδο που παρουσιάζει πολλές ιδιαιτερότητες και διαφορετικές ανάγκες, σε μια άνευ προηγουμένου αρνητική συγκυρία για τον παγκόσμιο τουρισμό.
Η συζήτηση κινήθηκε στους άξονες στήριξης της απασχόλησης και λειτουργικού κόστους, στήριξης ρευστότητας μέσω του τραπεζικού συστήματος, αναγκαίων ρυθμίσεων για την Εφορία και τα Ασφαλιστικά Ταμεία, διασφάλισης της ανταγωνιστικότητας του κλάδου, προβολής και στήριξης της ζήτησης, και θεσμικών θεμάτων.

Εκτενής συζήτηση έγινε επίσης για τα επίκαιρα και επίμαχα θέματα των Τουριστικών λεωφορείων και τις ειδικές ρυθμίσεις   που απαιτούνται.
Ο υπουργός ενημερώθηκε για τις τελευταίες εξελίξεις στην τουριστική αγορά και στην κρουαζιέρα, σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, αλλά και για τις εκτιμήσεις των ξένων tour operators, οι οποίοι αποτελούν τους κατεξοχήν συνεργάτες των τουριστικών γραφείων.
Από την πλευρά του ο κ. Θεοχάρης ενημέρωσε τους εκπροσώπους των τουριστικών γραφείων για τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει το Υπουργείο με στόχο την τόνωση της τουριστικής κίνησης το 2021 και για τη στήριξη των επιχειρήσεων ενώ διαβεβαίωσε ότι οι ιδιαίτερα εποικοδομητικές συνομιλίες με τη FedHATTA θα συνεχιστούν προκειμένου να εξευρεθούν οι καλύτερες δυνατές λύσεις, σε συνεργασία με τα συναρμόδια Υπουργεία.

Κλείνοντας, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας κ. Λύσανδρος Τσιλίδης, εκ μέρους όλων των συνομιλητών, ευχαρίστησε τον Υπουργό για τη συνάντηση αυτή, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να συνεχιστούν και μέσα στο 2021 οι ενέργειες εξωστρέφειας από το υπουργείο Τουρισμού και τον ΕΟΤ αλλά και τους φορείς, μέσω των τουριστικών γραφείων που αποτελούν τους διακινητές του οργανωμένου τουρισμού.

Στη συνάντηση συμμετείχαν:

Από πλευράς Υπουργείου εκτός από τον Υπουργό συμμετείχε  η κα Χαρά Πασχαλίδου, συνεργάτης του κ. Θεοχάρη.

Από πλευράς FedHATTA και ΗΑΤΤΑ οι:

Λύσανδρος Τσιλίδης, Πρόεδρος FedHATTA
Νικόλας Κελαϊδίτης, Αντιπρόεδρος FedHATTA, Πρόεδρος ΗΑΤΤΑ
Γιώργος Μαρούτσος, Γενικός Γραμματέας FedHATTA, Πρόεδρος ΠΕΤΑΓΑ
Ζένια Κερασίδου,  Αντιπρόεδρος HAPCO
Χρήστος Μιχαλάκης, Πρόεδρος Ένωσης Τουριστικών Γραφείων Ρόδου
Μάριος Μπακόπουλος, Πρόεδρος Συνδέσμου Ναυτιλιακών & Τουριστικών Πρακτόρων Σάμου
Στράτος Μπερέτης, Πρόεδρος Σύνδ. Τουριστικών & Ταξιδιωτικών Γραφείων Ρεθύμνου
Αντώνης Γελασάκης, Πρόεδρος Σύνδ. Τουριστικών Γραφείων Δυτικής Κρήτης
Παναγιώτης Χατζηκυριάκος, Πρόεδρος Ένωσης Τουριστικών Ταξιδιωτικών & Ναυτικών Πρακτόρων Λέσβου
Δημήτρης Πετρόπουλος, Πρόεδρος Ένωσης Τουριστικών Γραφείων Πάρου Νάξου
Στράτος Μαγκουσάκης, Πρόεδρος Σύνδεσμος Ιδιοκτητών Τουρ. λεωφορείων Κρήτης
Σπύρος Χαλικιόπουλος, Πρόεδρος Συνδ. Ταξιδιωτικών Πρακτόρων Κέρκυρας
Άγγελος Λάμπρου, Αντιπρόεδρος HATTA, Manessis Travel
Μάρκος Σπυρομίλιος, Αντιπρόεδρος HATTA, Siva Travel
Μάριος Καμμένος, Αντιπρόεδρος HATTA , Four Ways
Αριστείδης Τσαλδάρης, Γενικός Γραμματέας HATTA, Horizon Travel

Previous Article Covid-19: Παράταση καταβολής ΦΠΑ
Next Article Εγκύκλιος Υπουργείου Τουρισμού για αποζημίωση τουριστικών λεωφορείων – Κ.Υ.Α. για επιστρεπτέα προκαταβολή

RELATED ARTICLES