ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Σοβαρά προβλήματα σε πρακτικό αλλά και σε κοινωνικό επίπεδο θέτοντας ζητήματα διακρίσεων, έχει δημιουργήσει η απόφαση του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού να επιβάλλεται αντίτιμο εισόδου (περίπου το 50%) στα μουσεία της Ελλάδας από τους νέους έως 25 ετών που δεν προέρχονται από την ΕΕ την ώρα που οι επισκέπτες των μουσείων ίδιας ηλικίας από χώρες της ΕΕ έχουν το προνόμιο της δωρεάν εισόδου.

Ήδη, η Ομοσπονδία Ελληνικών Συνδέσμων Γραφείων Ταξιδίων & Τουρισμού, FedHATTA, έχει γίνει αποδέκτης έντονων διαμαρτυριών από τα τουριστικά γραφεία-μέλη των περιφερειακών ενώσεών της από όλη την Ελλάδα, σχετικά με τις σοβαρές πρακτικές δυσκολίες που προκαλεί η Απόφαση στη διεξαγωγή του έργου τους. Σε σχετική επιστολή της προς το αρμόδιο υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, η Ομοσπονδία μεταξύ πολλών και σημαντικών προβλημάτων θίγει και αυτό το σοβαρό ζήτημα που δημιουργείται και αναρωτιέται για το σκεπτικό μιας τέτοιας Απόφασης.

Παράλληλα, η Απόφαση αυτή αναμένεται να προκαλέσει έντονη δυσαρέσκεια και στους τουρίστες της Ελλάδας, λαμβάνοντας υπόψη ότι σε αυτούς περιλαμβάνονται και ομάδες από ελληνικά σχολεία στα οποία φοιτούν παιδιά μεταναστών από τρίτες χώρες.

Πολλά προβλήματα είναι πιθανόν να δημιουργηθούν στις σχολικές εκδρομές όπου μαθητές που προέρχονται από χώρες εκτός ΕΕ θα υποχρεωθούν να καταβάλλουν το μειωμένο εισιτήριο όταν την ίδια στιγμή συμμαθητές τους θα απαλλάσσονται από την υποχρέωση καταβολής αντιτίμου, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται εντυπώσεις διακρίσεων μεταξύ των μαθητών.

Η Απόφαση ορίζει ότι: «Απαλλάσσονται από την υποχρέωση καταβολής αντιτίμου επίσκεψης οι κάτωθι: α) τα παιδιά και οι νέοι ηλικίας έως 25 ετών των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με την επίδειξη της αστυνομικής τους ταυτότητας ή του διαβατηρίου τους για την επιβεβαίωση της ηλικίας και της χώρας προέλευσης» (Άρθρο 3, παρ.2).
Επίσης ότι «Καθορίζεται μειωμένο αντίτιμο για τα μεμονωμένα εισιτήρια, ύψους 50% περίπου του εκάστοτε κανονικού αντιτίμου, σύμφωνα με τους πίνακες του Παραρτήματος Ι της παρούσας, το οποίο, κατά το διάστημα από 1η Απριλίου έως 31η Οκτωβρίου, δικαιούνται να καταβάλλουν οι κάτωθι: α) τα παιδιά και οι νέοι ηλικίας 6 έως 25 ετών των εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης χωρών, με την επίδειξη του διαβατηρίου τους για την επιβεβαίωση της ηλικίας και της χώρας προέλευσης». (Άρθρο 2, παρ.1).

Ο Πρόεδρος της FedHATTA, κ. Λύσανδρος Τσιλίδης, δήλωσε: «Δεν γνωρίζουμε ποιος ήταν ο στόχος της συγκεκριμένης Απόφασης, πάντως είναι σαφής, και δεν είναι δυνατόν να στηριζόμαστε στην ευαισθησία των εργαζομένων στα μουσεία και τους χώρους για ορθή αντιμετώπιση αυτών των ζητημάτων.
Ο πολιτισμός δεν «πωλείται» κατά το δοκούν και το ιδεώδες της παιδείας δεν καταστρατηγείται. Δεν μπορούμε να δεχθούμε δικαιολογίες από καμία πολιτική αρχή επάνω στο θέμα του πολιτισμού και του ελληνικού πνεύματος, το οποίο, ιδιαίτερα όταν απευθύνεται σε ανθρώπους νεαρής ηλικίας θα πρέπει να μεταλαμπαδεύεται χωρίς διακρίσεις και εμπόδια. Επιπλέον, οι εγκύκλιοι θα πρέπει να εκδίδονται άμεσα, και να είναι απόλυτα σαφείς και κατανοητές από αυτούς στους οποίους απευθύνονται».

Previous Article Απέδωσαν οι προσπάθειες των τουριστικών γραφείων – αύξηση του δείκτη κύκλου εργασιών
Next Article Δυναμική επανεκκίνηση του τουρισμού της Μαγνησίας - Τί περιλαμβάνει η στρατηγική προσέγγιση της Ομοσπονδίας

RELATED ARTICLES