Στην  Κ.Υ.Α. υπ’ αρ. Δ1α/ΓΠ.οικ. 55400/12.09.2021 (ΦΕΚ Β 4206) προβλέπονται τα έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 στο σύνολο της Επικράτειας για το διάστημα από τη Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου 2021 και ώρα 6:00 έως και την Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου 2021 και ώρα 6:00.

Όπως έχει ήδη γίνει ευρέως γνωστό από τα ειδησεογραφικά μέσα κατά το προηγούμενο χρονικό διάστημα, υπάρχουν ορισμένες αλλαγές στα μέτρα που ίσχυαν μέχρι σήμερα, οι οποίες αφορούν κατά κύριο λόγο τους μη πλήρως εμβολιασμένους και τους μη νοσήσαντες από Covid-19 πολίτες.

Οι κύριες διαφοροποιήσεις, που αφορούν και τα τουριστικά γραφεία, είναι οι εξής:

  • Εργαζόμενοι:

Οι μη πλήρως εμβολιασμένοι και μη νοσήσαντες εργαζόμενοι σε τουριστικές επιχειρήσεις, οι οποίοι παρέχουν την εργασία τους με φυσική παρουσία εντός ή εκτός των εγκαταστάσεων της υπηρεσίας τους, υποχρεούνται σε διαγνωστικό έλεγχο είτε με μοριακό τεστ PCR είτε με rapid test δύο (2) φορές την εβδομάδα, σε ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια ή ιδιωτικές κλινικές ή σε φαρμακεία ή σε ιδιώτη γιατρό, με δική τους δαπάνη.

  • Αρχαιολογικοί χώροι, μουσεία, κλειστά μνημεία:

Κλειστοί χώροι
Μπορούν να λειτουργήσουν είτε ως «αμιγείς χώροι» (μόνο για πρόσωπα που έχουν εμβολιασθεί πλήρως ή νοσήσει, με 2 μέτρα απόσταση μεταξύ τους) είτε ως «μικτοί χώροι», και για πρόσωπα που προσκομίζουν αρνητικό αποτέλεσμα rapid test [με δύο (2) μέτρα απόσταση μεταξύ τους, ένα άτομο ανά 15 τ.μ. και επισκέψεις ομάδων έως είκοσι (20) ατόμων, με τη γνωστή εξαίρεση όταν πρόκειται για οικογένεια].
Οι επισκέπτες εισέρχονται με την προσκόμιση πιστοποιητικού εμβολιασμού ή νόσησης ή του αρνητικού αποτελέσματος rapid test που έχει διενεργηθεί εντός των προηγούμενων 48 ωρών, καθώς και αποδεικτικού ταυτότητας, για τον έλεγχο της ταυτοπροσωπίας.
Οι υποχρεώσεις αυτές αφορούν και τους ανήλικους από δώδεκα (12) ετών και άνω.
Οι ανήλικοι από πέντε (5) έως έντεκα (11) ετών εισέρχονται, εναλλακτικά, με την προσκόμιση δήλωσης self-test, στην οποία προβαίνει ο γονέας ή ο κηδεμόνας τους.

Ανοιχτοί (υπαίθριοι) χώροι
Λειτουργούν με ενάμισι (1,5) μέτρο απόσταση μεταξύ των παρευρισκομένων και με 1 άτομο ανά 10 τ.μ.
Επιτρέπονται οι επισκέψεις ομάδων έως είκοσι (20) ατόμων, ή έως σαράντα (40) ατόμων, εφόσον ο ξεναγός τους είναι εμβολιασμένος ή έχει νοσήσει. Στην δεύτερη περίπτωση, τα άτομα που ακολουθούν τον ξεναγό προσκομίζουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης ή το αρνητικό αποτέλεσμα μοριακού test PCR που έχει διενεργηθεί εντός των προηγούμενων 72 ωρών ή το αρνητικό αποτέλεσμα rapid test που έχει διενεργηθεί εντός των προηγούμενων 48 ωρών, καθώς και αποδεικτικό ταυτότητας, για τον έλεγχο της ταυτοπροσωπίας.
Η υποχρέωση αυτή αφορά και τους ανηλίκους από δώδεκα (12) ετών και άνω.

  • Μεταφορές

Δεν αλλάζει κάτι ως προς τις επιτρεπόμενες πληρότητες στο κάθε μέσο μεταφοράς, όπως αυτές ισχύουν σήμερα.

Από σήμερα όμως, Δευτέρα 13.09.2021, όλοι οι ταξιδιώτες, ανεξαρτήτως προορισμού και μέσου μεταφοράς, εφόσον είναι πλήρως εμβολιασμένοι ή νοσήσαντες προσκομίζουν για την είσοδό τους στα μέσα μεταφοράς τα αντίστοιχα πιστοποιητικά. Εφόσον δεν είναι εμβολιασμένοι, υποβάλλονται σε rapid test εντός 48 ωρών πριν την αναχώρησή τους, σε ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια, με δική τους δαπάνη.
Η υποχρέωση αυτή αφορά και τους ανήλικους από δώδεκα (12) ετών και άνω.
Οι ανήλικοι από πέντε (5) έως (11) ετών πραγματοποιούν τις μετακινήσεις τους και με διενέργεια self-test, που πραγματοποιείται έως και 24 ώρες πριν το ταξίδι.
Οι παραπάνω διαγνωστικοί έλεγχοι πραγματοποιούνται σε ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια και αποδεικνύονται με τις σχετικές βεβαιώσεις.
Στις περιοχές όπου δεν δραστηριοποιούνται ιδιωτικά εργαστήρια, κλινικές, γιατροί ή φαρμακεία, ο έλεγχος διενεργείται από δημοτικά ιατρεία και αποδεικνύεται με τον ίδιο τρόπο.

Στην ως άνω Κ.Υ.Α. περιλαμβάνονται οι λεπτομέρειες για τα νέα μέτρα, καθώς και οι κυρώσεις για την παράβαση των σχετικών διατάξεων.

Previous Article Προϋποθέσεις εισόδου στη χώρα για το χρονικό διάστημα 10/9 - 17/9/2021
Next Article Νέα πρωτόκολλα στις ξεναγήσεις χωρίς... κοινοποίηση στους αρμόδιους φορείς!

RELATED ARTICLES