ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Τετάρτη, 24 Μαρτίου 2021

Στη Βουλή συζητήθηκε η επίκαιρη ερώτηση του κ. Γιώργου Φραγγίδη, υπεύθυνου κοινοβουλευτικού τομέα τουρισμού και βουλευτή νομού Κιλκίς του Κινήματος Αλλαγής, προς τον υπουργό τουρισμού κ. Χάρη Θεοχάρη, σχετικά με την ύπαρξη αναλυτικού σχεδίου για το άνοιγμα, τη στήριξη και την ανάκαμψη του ελληνικού τουρισμού, καθώς και την πρόθεση της κυβέρνησης να στηρίξει ουσιαστικά τις τουριστικές επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους.

Ο κ. Φραγγίδης αναφέρθηκε αρχικά στην επιβαρυμένη επιδημιολογική κατάσταση της χώρας, την αποτυχία της κυβέρνησης να διαχειριστεί αποτελεσματικά την κρίση και την ανάγκη ανοίγματος του τουρισμού και της οικονομίας, προκειμένου να αποφευχθεί η κατάρρευσή τους. Ο Υπουργός Τουρισμού, είπε χαρακτηριστικά ο βουλευτής, αφού πρόσφατα ανήγγειλε την 14η Μαϊου ως ημερομηνία έναρξης της τουριστικής περιόδου 2021, έκανε λόγο για την ύπαρξη ενός σχεδίου για το άνοιγμα του τουρισμού, χωρίς όμως να εξειδικεύσει το περιεχόμενό του. Επιχειρήσεις και εργαζόμενοι του κλάδου δε γνωρίζουν με ακρίβεια τι πρωτόκολλα καλούνται να εφαρμόσουν και αδυνατούν να κάνουν έγκαιρο προγραμματισμό. Και οι τουρίστες όμως, χωρίς σαφές πλαίσιο, δεν αισθάνονται ασφαλείς να ταξιδέψουν. Αυτό αποδεικνύεται και από τις σχεδόν ανύπαρκτες κρατήσεις, που αναφέρουν οι ξενοδόχοι και οι τουριστικοί πράκτορες.

Ο κ. Φραγγίδης τόνισε ότι για να επαληθευθούν οι εκτιμήσεις περί ανάκτησης περίπου του 40% των τουριστικών εσόδων του 2019, θα πρέπει να δοθεί έμφαση στους άξονες της υγείας και ασφάλειας, της επιβίωσης και ενίσχυσης των επιχειρήσεων και των εργαζομένων, της αναβάθμισης του τουριστικού προϊόντος. Αυτό σημαίνει: ενίσχυση των υγειονομικών δομών, ειδικά στους τουριστικούς προορισμούς, ενέργεια στην οποία ακόμα η κυβέρνηση δεν έχει προχωρήσει. Επίταξη ιδιωτικών κλινικών, εκτός από την επίταξη ιδιωτών ιατρών. Έγκαιρος εμβολιασμός των αποδεδειγμένα εργαζόμενων στον τουρισμό. Τακτικά rapid tests σε εκείνους που δε επιθυμούν να εμβολιαστούν. Αύξηση των rapid tests και σωστή ιχνηλάτηση των κρουσμάτων, κυρίως στους τουρίστες που εισέρχονται οδικά στη Β. Ελλάδα. Σαφή, επικαιροποιημένα και εφαρμόσιμα πρωτόκολλα, που θα διέπουν όλο το φάσμα λειτουργίας του τουρισμού και των ταξιδιών για να αποφευχθούν οι περσινές παλινωδίες, που κόστισαν στον ελληνικό τουρισμό. Έμφαση στις διμερείς συμφωνίες με κράτη καλής επιδημιολογικής κατάστασης και προχωρημένο στάδιο εμβολιασμών.

Τα αεροπορικά ταξίδια, η κρουαζιέρα, οι σχολικές εκδρομές, δυστυχώς κινούνται σε θολό τοπίο. Ακόμα, χρειάζονται διευκρινίσεις για την περίπτωση που ένας ταξιδιώτης νοσήσει, σε τι ξενοδοχείο θα πηγαίνει, τι θα γίνεται με τα μέλη της οικογένειάς του, κ.τ.λ. Στη συνέχεια, ο κ. Φραγγίδης υπογράμμισε ότι χρειάζεται να στηριχθούν στοχευμένα και όχι οριζόντια οι τουριστικές επιχειρήσεις ενώ παρέθεσε προτάσεις του Κινήματος Αλλαγής, όπως η μείωση του ΦΠΑ στα νησιά στο 50% του ισχύοντος από 1 Μαϊου έως 15 Μαϊου 2021, ρύθμιση και κούρεμα οφειλών, κ.ά. Επεσήμανε επίσης, ότι υπάρχουν ακόμα εποχιακά εργαζόμενοι αλλά και επαγγελματίες, που δεν έχουν προστατευθεί καθόλου ή δεν έχουν προστατευθεί επαρκώς.
Το τουριστικό προϊόν χρειάζεται να επικαιροποιηθεί και αναβαθμιστεί, ώστε να ανταποκρίνεται στις σημερινές ανάγκες, με έμφαση στην ανάπτυξη του θεματικού τουρισμού και του τουρισμού βιωματικής εμπειρίας, την ψηφιοποίηση των υπηρεσιών, το άρτια καταρτισμένο προσωπικό, την αποτελεσματική στρατηγική επικοινωνίας και προώθησης του τουριστικού μας προϊόντος.
Τέλος, ο βουλευτής κάλεσε τον Υπ. Τουρισμού και την κυβέρνηση να δουν φέτος με πιο γενναιόδωρη ματιά τον εσωτερικό τουρισμό, ώστε να αποφευχθούν τα περσινά πενιχρά αποτελέσματα αλλά και να προχωρήσουν σε ενέργειες όπως η επίλυση του προβλήματος με τους δασικούς χάρτες, που αποτρέπει τις τουριστικές επενδύσεις.

Ο κ. Θεοχάρης στην τοποθέτησή του, έκανε λόγο για επιτυχία της περσινής τουριστικής προσπάθειας παρά τα πενιχρά τουριστικά έσοδα και υποστήριξε την ύπαρξη ολοκληρωμένου σχεδίου για τον τουρισμό αυτή τη χρονιά, αν και αναφέρθηκε μόνο επιγραμματικά σε 5 σημεία, που αφορούν: στις προϋποθέσεις εισόδου των τουριστών στη χώρα (εμβολιασμός, ανοσία λόγω ανάρρωσης, αρνητικό τεστ), τη διενέργεια δειγματοληπτικών τεστ, τον κατά προτεραιότητα εμβολιασμό των εργαζομένων στον τουρισμό, τη φιλοξενία νοσούντων τουριστών σε ξενοδοχεία covid, τα υγειονομικά πρωτόκολλα για τα οποία αποσαφήνισε ότι θα ισχύσουν τα περσινά, με κάποιες βελτιώσεις.

Προσπερνώντας την εκ φύσεως διαθεματικότητα και διυπουργικότητα των θεμάτων του τουρισμού, ο κ. Θεοχάρης είπε ότι για τα θέματα στήριξης των επιχειρήσεων και των εργαζομένων στον τουρισμό δεν είναι αρμόδιος να τοποθετηθεί, αν και εξέφρασε τη γνώμη ότι στηρίχθηκαν επαρκώς. Αντίστοιχα, δεν αναφέρθηκε στην ενίσχυση των υγειονομικών δομών στους τουριστικούς προορισμούς, που ωστόσο αποτελεί βασική προϋπόθεση για το ασφαλές άνοιγμα του τουρισμού αλλά ούτε και σε θέματα όπως ο εσωτερικός τουρισμός, η αναβάθμιση και προώθηση του τουριστικού προϊόντος και η διευκόλυνση των επενδύσεων.

Previous Article Aπόλυτη ανάγκη να ανακοινωθούν αναλυτικά πρωτόκολλα για τον ελληνικό τουρισμό
Next Article Τροποποίηση μέτρων για την είσοδο στη χώρα

RELATED ARTICLES