ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Η FEDHATTA στα πλαίσια του «ΔΩΔΕΚΑ» υλοποιεί προγράμματα / δράσεις ανάδειξης των λιγότερων γνωστών προορισμών της χώρας.
Τα Τζουμέρκα αποτελούν τον πρώτο προτεινόμενο προορισμό του ΔΩΔΕΚΑ. Εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας είχαν την ευκαιρία να επισκεφτούν την περιοχή, να γνωρίσουν από κοντά της ομορφιές της και επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό με στόχο να μεταφέρουν μέσα από την εμπειρία που απόκτησαν τις εντυπώσεις τους και να συμβάλουν έτσι στην ανάδειξη της.
Η φιλοξενία που προσφέρθηκε στους συμμετέχοντες της αποστολής από τους επαγγελματίες της περιοχής ήταν άριστη. Με τη δική τους, απαραίτητη, συμβολή σε πολύ λίγο χρόνο πραγματοποιήθηκαν επισκέψεις στα σημαντικότερα σημεία ενδιαφέροντος (Μονή Κηπίνας, Καλαρρύτες, Σπήλαιο Ανεμότρυπας, Συρράκο, Καταρράκτης κ.α.)
Η πρώτη αυτή επίσκεψη στα αλπικά τοπία της Ελλάδας εγκαινιάζει μια σειρά από αντίστοιχες δράσεις που προωθούνται.

Πρόγραμμα Επίσκεψης

Παρασκευή 18 Μαρτίου 2016 – Αναχώρηση από Αθήνα
Άφιξη στα Πράμαντα

SynedriakoPramantaΤην ομάδα των επισκεπτών υποδέχτηκε αντιπροσωπεία των επαγγελματιών της περιοχής στο σύγχρονο συνεδριακό κέντρο των Πραμάντων του Δήμου Βορείων Τζουμέρκων.
Κατά τη διάρκεια της πρώτης αυτής γνωριμίας, η ομάδα ενημερώθηκε για τις υποδομές (ξενώνες, εστιατόρια) που έχουν δημιουργηθεί στην περιοχή για την ανάπτυξη της τουριστικής κίνησης αλλά και για τις δραστηριότητες (πεζοπορία, καταβάσεις ποταμού, ορειβασία, ποδηλασία κ.α.) που αναπτύσσονται. Το φυσικό περιβάλλον της περιοχής προσφέρεται για πολλές δραστηριότητες στη φύση σε όλη τη διάρκεια του χρόνου.

BoutzasΜετά την ολοκλήρωση της συνάντησης στην ομάδα προσφέρθηκε δείπνο στο εστιατόριο «Μπούτζας» για μια πρώτη «γεύση» παραδοσιακών εδεσμάτων.

Η πρώτη ημέρα έκλεισε με την τακτοποίηση των μελών της ομάδας στους ξενώνες που φιλοξενήθηκαν. (Αγκάθι, Ανάβαση, Ξενείον, Ορίζοντες)

Σάββατο 19 Μαρτίου 2016

kipina-Untitled_Panorama1Η ομάδα συγκεντρώθηκε για την ξενάγηση της ημέρας.
Πρώτος σταθμός η μονή Κηπίνας.
Η μονή Κηπίνας βρίσκεται κοντά στο χωριό Καλαρρύτες, κτισμένη σε μία βραχώδη απότομη πλαγιά, που υψώνεται πάνω στον ποταμό Καλαρρύτικο. Η πρόσβαση στο μοναστήρι γίνεται από ένα μικρό μονοπάτι, λαξευμένο στο βράχο και συνεχίζει με ανακλινόμενη ξύλινη γέφυρα, που οδηγεί στους κυρίως χώρους της μονής.
Η ονομασία «Κηπίνα» προέρχεται, κατά μία εκδοχή, από τους κήπους που διατηρούσαν οι μοναχοί.

kipinasEswΣτο εσωτερικό της είναι διακοσμημένη με ενδιαφέρουσες τοιχογραφίες που χρονολογούνται στα τέλη του 17ου με αρχές του 18ου αι. Διακρίνονται για το ενδιαφέρον εικονογραφικό πρόγραμμα με τις ωραίες παραστάσεις και τους ποικίλους χρωματισμούς. Το τέμπλο είναι ξυλόγλυπτο επιχρυσωμένο και χρονολογείται την ίδια εποχή.

Τα κελιά του μοναστηριού διαμορφωμένα με διάφορες ξύλινες επεκτάσεις στον κατακόρυφο βράχο δημιουργούν ένα ενδιαφέρον αρχιτεκτονικό σύμπλεγμα απόλυτα εναρμονισμένο στο άγριο τοπίο της περιοχής.

Επόμενος σταθμός το χωριό Καλαρρύτες, το στολίδι των Τζουμέρκων.

kalarutesΈνα χωριό με πλούσια ιστορία από τα αρχαία χρόνια, ένας διατηρητέος οικισμός, στολισμένος με μνημεία του χριστιανισμού, υπέροχα αρχοντικά, γραφικά καλντερίμια, τοξωτά γεφύρια, όμορφες βρύσες. Το φυσικό περιβάλλον που φιλοξενεί τον οικισμό περιλαμβάνει απόκρημνες πλαγιές της χαράδρας του Καλαρρύτικου ποταμού και μεγάλη ποικιλία από αυτοφυή δάση ελάτης και δάση από καρποφόρα δέντρα, αειθαλή η φυλλοβόλα.

Στο σύντομο περίπατο που προηγήθηκε είχαμε την ευκαιρία να συναντήσουμε και ένα από τα κοπάδια ελεύθερων αλόγων που ζουν εκεί και να απολαύσουμε την πανοραμική θέα έως το Σιράκο.

DSC03844Στους Καλαρρύτες επισκεφθήκαμε πρώτα το παλιό καφενείο του Ναπολέοντα Ζάγκλη για μια μοναδική εμπειρία φιλοξενίας.

Το καφενείο του Ναπολέοντα Ζάγκλη λειτουργεί από το 1840 ανελλιπώς και διατηρεί το χαρακτήρα του αναλλοίωτο. Τοπικά εδέσματα και το αρωματικότερο τσίπουρο σε συνδυασμό με τα ράφια γεμάτα προϊόντα συνθέτουν μια μοναδική εικόνα που συμπληρώνεται από τον γεμάτο ζωντάνια Ναπολέοντα που είναι πάντα έτοιμος να τραγουδήσει βλάχικα παραδοσιακά τραγούδια.
(βίδεο)
Ο Ναπολέοντας Ζάγκλης διατηρεί και παραδοσιακό ξενώνα 10 δωματίων δίπλα στο καφενείο.

20160319_150238Στη συνέχεια επισκεφτήκαμε την οικία Γκολφινόπουλου, που έχει μετατραπεί σε μουσείο λαϊκής τέχνης διατηρώντας την παραδοσιακή Τζουμερκιώτικη διακόσμηση και τα είδη καθημερινής χρήσης.
20160319_151900Το Archontiko Vogiarou, ένα ανακαινισμένο αρχοντικό του 1873 που βρίσκεται στους Καλαρρύτες, προσέφερε το γεύμα της ημέρας στην ομάδα.

Το εστιατόριο Vogiarou διαθέτει παραδοσιακή τραπεζαρία με τζάκι, όπου οι επισκέπτες μπορούν να δοκιμάσουν πίτες και άλλες σπεσιαλιτέ από την Ήπειρο. Παράλληλα λειτουργεί και παραδοσιακός ξενώνας που παρέχει υψηλού επιπέδου φιλοξενία στους επισκέπτες.

Σπήλαιο Ανεμότρυπας
anemotrypaΜετά τους Καλαρρύτες σειρά είχε η γνωριμία με το σπήλαιο Ανεμότρυπας που βρίσκεται πολύ κοντά στο χωριό Πράμαντα.
Το σπήλαιο ερευνήθηκε το 1960 και σήμερα είναι επισκέψιμα 270 μ. από τα 350 μ. που είναι συνολικά το μήκος του. Εντυπωσιακοί σταλακτίτες και σταλαγμίτες, καταρράκτες, λιμνούλες, υπόγειος ποταμός και πανέμορφοι χρωματισμοί συνθέτουν ένα μαγευτικό χώρο.

Στο χώρο του σπηλαίου λειτουργεί αναψυκτήριο – εστιατόριο στο οποίο διατίθενται και τα εισιτήρια για την είσοδο στο σπήλαιο.

Μετά την επίσκεψη στο σπήλαιο επιστροφή στα Πράμαντα για λίγη ξεκούραση πριν το δείπνο.

xeneion20160319_212539Το αξέχαστο δείπνο ήταν προσφορά του κ. Γιώργου Μεράντζα, στον ξενώνα «Ξενείον».
Ο οικοδεσπότης, Γιώργος Μεράντζας, ετοίμασε το δείπνο με προσωπική φροντίδα και πολλή αγάπη, απαραίτητο συστατικό επιτυχίας για κάθε συνταγή.

Στο δείπνο παρών ήταν και ο τσοπελιώτης Γιώργος Πολύζος, ένας μοναδικός καλλιτέχνης, διεθνώς γνωστός από την κατασκευή αρχαίων ελληνικών οργάνων μουσικής, αντιγράφων αρχαιολογικών ευρημάτων για διάφορα μουσεία και κοσμημάτων.

Το δείπνο ολοκληρώθηκε με τα απαραίτητα γλυκίσματα…

a1
a2

Κυριακή 20 Μαρτίου 2016

Η ομάδα μετά το πρωϊνό συγκεντρώθηκε για την αναχώρηση. Αποχαιρετήσαμε τους οικοδεσπότες μας και κατευθυνθήκαμε προς τον Καταρράκτη.

kataraktes_tzoumerkaΟ Καταρράκτης βρίσκεται στις δυτικές απολήξεις των Τζουμέρκων. Το χωριό βρίσκεται μεταξύ ορεινών επιβλητικών όγκων και μέσα σε ένα κατάφυτο τοπίο.
Ο Καταρράκτης είναι κτισμένος σε υψόμετρο 800 μ., απέχει από την Άρτα 63 χλμ. και από τα Ιωάννινα 65 χλμ.
Το χωριό πήρε την ονομασία του από τους παρακείμενους δύο καταρράκτες του, οι οποίοι βρίσκονται σε απόσταση 7 χλμ. από το χωριό, στην περιοχή Σιώποτο. Πρόκειται για δυο καταρράκτες ύψους 35 μέτρων.

Ο μακρύς δρόμος της επιστροφής ξεκίνησε από αυτό το σημείο. Αποφασίσαμε να μην επιστρέψουμε από την ίδια διαδρομή. Προτιμήσαμε την επιστροφή από τα Τρίκαλα για να διασχίσουμε έτσι τα Ανατολικά Τζουμέρκα και να δούμε τα χωριά Βουλγαρέλι, Αθαμάνιο, Κορυφή και να συναντήσουμε από κοντά τον Αχελώο.
Η διαμονή μας στα Τζουμέρκα ήταν πολύ σύντομη, οι περισσότεροι όμως είναι βέβαιο ότι θα ξαναβρεθούν εκεί και φυσικά έχοντας πια προσωπική άποψη από την περιοχή και τις υπηρεσίες που μπορεί να προσφέρει στους επισκέπτες της, είναι έτοιμοι να την εντάξουν στα προγράμματα που προτείνουν στους πελάτες τους.

Ευχαριστούμε
Τους ξενώνες: Agathi Hotel, Anavasi Mountain Resort, Ξενείον, Ορίζοντες και Τελωνείο.
Τα εστιατόρια: Μπούτζας, Ναπολέων Ζάγκλης και Archontiko Vogiarou
Το Τουριστικό Γραφείο Maroulis Travel για την προσφορά των μετακινήσεων της ομάδας.

Φωτογραφικό υλικό

Παρουσίαση Ξενώνων

Agathi Hotel (Μελισσουργοί)
Κατηγορία: 4
www.agathihotel.com
Anavasi Mountain Resort
Κατηγορία: 5
www.anavasi-mountainresort.gr
Ξενείον του Γιώργου Μεράντζα
Κατηγορία: 5
www.xenion.gr
Ορίζοντες Τζουμέρκων
Κατηγορία: 5
www.orizontestzoumerkon.gr
Τελωνείο
Κατηγορία: 4
www.teloneio.gr
Previous Article Παράνομη διοργάνωση εκδρομών από Τουρκία
Next Article Ελληνορωσικό forum για τον τουρισμό. Ομιλία Γ Παλιούρα

RELATED ARTICLES